Nita: Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, importanta pentru echilibrarea Sistemului Energetic National

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:04
2398 citiri
Nita: Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, importanta pentru echilibrarea Sistemului Energetic National

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat, marti, la Cluj-Napoca, ca proiectul constructiei hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti este deosebit de important "pentru echilibrarea Sistemului Energetic National".

"Am prezentat acest proiect foarte important in China, in urma cu patru ani. Este nevoie de aceasta hidrocentrala si cautam investitori, pentru ca suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fara TVA - si statul roman nu isi poate permite in momentul de fata o asemenea investitie. Parteneriatul public-privat este o solutie, la fel o firma care sa poata sa investeasca aceasta suma", a declarat ministrul Constantin Nita, dupa ceremonia de inaugurare a Centrului de Servicii Suport Afaceri al Grupului E.ON Gaz Romania din municipiul Cluj-Napoca.

Referindu-se la liberalizarea pretului gazului pentru consumatorii casnici, oficialul guvernamental a subliniat ca exista un calendar semnat cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana care trebuie sa fie respectat. Pentru consumatorii casnici majorarea se va face treptat, pana in 2018, iar pentru cei noncasnici pana la sfarsitul anului 2014.

Romania poate deveni exportator de energie

Ministrul delegat pentru energie a evidentiat, in context, ca pentru a deveni exportator de energie viabil pe piata internationala, Romania are nevoie de retele de interconectare cu Ungaria, Bulgaria si Turcia. Pe de alta parte, Romania are inca probleme legate de eficienta cu care produce energia. La Cernavoda se prevede continuarea constructiei reactoarelor III si IV, tot in parteneriat public-privat.

"Dupa ce se va liberaliza pretul la energie, in aceasta vara, atunci se va vedea exact care dintre producatori se poate mentine pe piata si care nu. Sunt complexe energetice care produc la un pret de piata si altele cu 40% mai mult decat piata, or lucrul acesta se va regla in functie de jocul de cereri si oferte", a aratat oficialul guvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hidrocentrala Tarnita Lapustesti, #Constantin Nita hidrocentrala, #Constantin Nita Sistemul Energetic National , #Companii energetice