Mircea Cosea: Benzina, atat de scumpa incat amenda devine convenabila

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 13:06
1845 citiri
Mircea Cosea: Benzina, atat de scumpa incat amenda devine convenabila

Sanctiunea pe care Consiliul Concurentei o pregateste pentru companiile petroliere nu va fi atat de dureroasa pe cat se estimase. Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business 24 ca pretul benzinei a crescut atat de mult in ultimii ani, incat amenda care va fi aplicata companiilor va fi nesemnificativa.

"Daca facem un calcul simplu, ne dam seama ca pretul benzinei si al motorinei a crescut atat de mult in utlimul timp incat amenda pe care aceste societati o platesc este nesemnificativa. Asta da de gandit daca in viitor nu va fi mai convenabil sa platesti o amenda decat sa renunti la anumite jocuri de piata", a declarat economistul.

In opinia acestuia, masura luata de Consiliul Concurentei vine ca o atentionare, cu toate ca este una tardiva. Potrivit lui Mircea Cosea, pentru prima oara, institutia condusa de Bogdan Chiritoiu arata ca Romania nu este un stat "fara caini" si ca orice "activitate de monopol" ar putea fi amendata cu 10% sau chiar mai mult.

"Este o atentionare care va functiona ca un fel de lectie pentru benzinarii din Romania care fara niciun fel de jena au facut intelegeri monopolistice in ultimii ani", a mai adaugat acesta.

Economistul nu crede ca decizia luata in cursul zilei de marti va putea schimba ceva pe piata carburantilor intrucat efectele cresterii preturilor la benzina si motorina sunt deja vizibile in buzunarul fiecarui sofer.

Consiliul Concurentei va anunta astazi concluziile investigatiei de pe piata de carburanti, in urma carora companiile petroliere ar putea fi amendate cu un procent de pana la 10% din cifra de afaceri. Companiile ar putea fi amendate din cauza unei intelegeri care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom a retras respectivul sortiment de pe piata la sfarsitul anului 2008, pe considerente economice si de mediu. Sortimentul reprezenta circa 2% din piata locala de carburanti.

"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei", potrivit unui comunicat al companiei.

Anul trecut OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei, ceea ce rezulta ca amenda maxima care poate fi aplicata companiei este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro).

In cazul Rompetrol, aceasta a obtinut in 2010 o cifra de afaceri de aproape 7,1 miliarde de lei, in timp ce Lukoil a avut anul trecut afaceri de 4,5 miliarde de lei, iar Mol Romania a inregistrat afaceri de 2,67 miliarde de lei.

Anul trecut, amenzile pe care autoritatea nationala de concurenta le-a aplicat reprezinta 80% din volumul total de sanctiuni date de institutie in cei 14 ani de la infiintarea sa, potrivit Agerpres.

"2011 a fost un an care, din punctul de vedere al nivelului amenzilor, se apropie de 80% din valoarea tuturor amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei de la infiintarea lui. Am depasit 83 milioane euro, fata de cele o suta si ceva de milioane de euro, cat a dat Consiliul Concurentei in 14 ani de existenta", a spus Bogdan Chiritoiu.

Cea mai mare amenda data in 2011 de catre Consiliul Concurentei s fost 63 de milioane de milioane de euro pentru Orange si Vodafone intr-un abuz de pozitie dominanta. Amenda Vodafone este de 28,5 milioane de euro in timp ce Orange a luat 34,5 milioane euro amenda.

#decizie consiliul concurentei companii petroliere, #pret benzina companii petroliere, #amenda companii petroliere consiliul concurentei , #Companii energetice