Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Economiei: Companiile petroliere vor asigura stocurile minime de carburanti

Ministerul Economiei: Companiile petroliere vor asigura stocurile minime de carburanti


Statul nu va mai finanta stocurile minime de carburanti, urmand ca acestea sa fie constituite exclusiv din fondurile companiilor petroliere.

"In scopul degrevarii bugetului de stat de costurile aferente constituirii stocurilor minime, in anul 2012 obligatia de constituire a acestora revine exclusiv operatorilor economici in domeniu", se arata in nota de fundamentare a unei hotarari de guvern elaborata de Ministerul Economiei.

Pana in 2010, stocurile erau asigurate in proportii egale de companiile petroliere si de Guvern. Din 2010, procentajul contributiei companiilor la finantarea stocurilor a crescut de la 50% la 70%.

Romania, la fel ca toate statele din blocul comunitar, si-a asumat fata de Uniunea Europeana angajamentul de a constitui stocuri minime de titei si produse petroliere in mod etapizat, pentru o perioada de zece ani, incepand cu anul 2002. Astfel, 2012 este ultimul an in care Romania are obligatia realizarii stocurilor.

Cantitatile care trebuie stocate anual se stabilesc pe baza consumului de produse petroliere realizat in anul precedent.

Pentru acest an, Guvernul a stabilit stocul minim de carburnati si produse petroliere la 795.000 de tone, din care 567.000 tone de benzina.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1337 ori