Investitiile din industria petroliera - la minimul ultimilor 30 de ani. Se anunta suprize neplacute

Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:59
4327 citiri
Investitiile din industria petroliera - la minimul ultimilor 30 de ani. Se anunta suprize neplacute
Foto: Wikimedia

Bugetele de investitii ale companiilor din industria petroliera urmeaza sa se diminueze cu 17% in cursul acestui an, continuand trendul inregistrat in 2015, cand investitiile in sector au scazut cu 24%.

Ar fi pentru prima data din 1986 cand investitiile upstream scad pentru doi ani la rand, remarca expertii Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), citati de CNN Money. Tot IEA avertizeaza si asupra riscurilor cu care consumatorii s-ar putea confrunta in viitorul apropiat.

Riscuri majore

"Este usor pentru consumatori sa fie ademeniti de satisfactia rezervelor masive si a preturilor mici de acum, dar ar trebui sa tina seama si de avertismentul dat de reducerile istorice ale investitiilor.

Acestea amplifica riscul unor surprize neplacute in ceea ce priveste securitatea sectorului petrolier in viitorul nu prea indepartat", a aratat Fatih Birol, directorul IEA.

In ultimul an si jumatate, pretul petrolului a scazut cu aproape 70%, abia in ultima saptamana reusind sa se echilibreze in jurul valorii de 35 de dolari/baril.

Disperarea marilor exportatori de petrol, care au crescut cotele de extractie pentru a acoperi pierderile cauzate de prabusirea pietei, a facut ca lumea intreaga sa para scaldata in petrol.

Analistii IEA estimeaza ca situatia aceasta se va mentine pe intreg cursul acestui an, un echilibru intre cerere si oferta urmand sa fie atins abia in cursul anului viitor.

Din calculele expertilor agentiei, producatorii americani de petrol au fost loviti cel mai puternic de prabusirea pretului la petrol, o estimare pe anul in curs si cel urmator prevazand o scadere abrupta a productie de petrol din acesta tara.

Productia de petrol din SUA ar urma sa revina la un nivel record abia in 2021, cand media zilnica ar trebui sa atinga un nivel de 14,2 milioane de barili.

Crestere intretinuta de SUA si Iran

IEA prognozeaza si ca Iranul va continua sa ridice nivelul productiei de petrol in urmatorii 5 ani, pana in 2021 aceasta urmand sa creasca la 3,94 milioane de barili/zi.

In luna ianuarie, inainte de ridicarea sanctiunilor economice de pe pietele occidentale, productia zilnica de petrol a Iranului era de aproape 3 milioane de barili.

Conform analizei IEA, pana in 2021, Statele Unite si Iranul vor fi principalii factori care vor intretine cresterea productiei de petrol la nivel global.

Aceasta ar urma sa creasca cu 4,1 milioane de barili/zi si, desi pare o cantitate impresionanta, este mai redusa decat cea de 11 milioane de barili/zi atinsa in intervalul 2010-2015.

In privinta cererii, tot Asia va ramane zona cu cel mai mare consum de petrol, chiar daca cel din China se va diminua ca urmare a descresterii economiei statului asiatic.

In schimb, India va consuma mai mult petrol, ca urmare a cresterii numarului de masini in circulatie in aceasta tara.

#piata energie, #productie petrol, #pret petrol, #consum petrol Asia , #Companii energetice