Ilie Serbanescu: Mecanicii parasesc locomotiva

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:22
1815 citiri
Ilie Serbanescu: Mecanicii parasesc locomotiva

Asa cum am anticipat ca se va intampla, asistam, in contextul specific din sistemul energetic, cum oameni legati de ani si ani de acesta se dau la o parte sau chiar pur si simplu il parasesc.

Despre ceea ce stim sunt doar abandonari la varf prin demisii pe pretexte mai mult sau mai putin plauzibile sau, mai simplu, pe motive personale, ale unor executivi de top, precum cel de la Hidroelectrica si cel de la Nuclearelectrica.

Acestea deocamdata! Mult mai important insa, este vorba de specialisti anonimi pentru marele public, dar cu rol cheie in functionarea sistemului, care prefera dezertarea unei participari la un deznodamant cu care n-au nici o legatura, care nu depinde de ei si pe care nu-l pot preintampina. Plecarea specialistilor din sistem va starni un mai mic ecou mediatic, dar se va resimti dramatic in practica.

Oamenii din sistemul energetic au vazut si au indurat multe si nu se sperie cu una, cu doua! Ca acum insa, pare sa nu fi fost nicicand alta data! Nimic nu mai depinde de ei! Jocurile sunt facute in afara sistemului energetic si de aceste jocuri din afara depind deciziile dinauntru.

De douazeci de ani nu s-a mai adaugat practic o unitate noua in sistem. Iar modernizarile sunt derizorii. Presiunile asupra sistemului sunt imense. Dar nu deriva cumva din politici sociale prea generoase sau prost concepute, ci dintr-o goana absurda dupa profit pe termen scurt, fara macar vreun gand la perspectiva! Ceea ce este dezastruos intr-un sector de activitate prin sine organizat cu bataie pe termen lung, dincolo de resorturile lui strategice in care obiectivele de profit palesc in fata celor de securitate nationala.

Aceasta goana dupa profit pe termen scurt este determinata de capitalul strain care a preluat, dupa presiuni dirijate tintit, partea rentabila din sistem, respectiv distributia care colecteaza banii, lasand fostul proprietar (adica statul) sa se descurce cum poate cu gestionarea sistemului, mai precis fara bani.

In distributie se fac acum mai putine investitii de mentenanta si modernizare decat pe vremea proprietarului stat, care a fost fortat sa privatizeze tocmai pe considerentul ca n-are bani de modernizari si dezvoltari. Productia din sistem - ramasa practic in intregime la stat - este supusa unor presiuni colosale.

Partea rentabila din aceasta productie - respectiv cea din surse hidro, generata ieftin din considerente naturale - este pur si simplu furata de asa-zisii "traderi", mai cunoscuti sub numele de "baieti destepti" care o cumpara ieftin si o vand scump unor consumatori interni si externi, facand miliarde doar din invartirea unor hartii. Peste 70% din energia hidro ajunge la "baietii destepti", in timp ce populatia, adevaratul proprietar al amplasamentelor hidroenergetice favorabile si al facilitatilor de valorificare a lor, este impinsa sa cumpere din sistem energia produsa scump.

Sistemul energetic, vulnerabil din punct de vedere economic si tehnic

Mai pe scurt, sistemul energetic a ajuns intr-o stare de vulnerabilitate extrema si din punct de vedere economic, si chiar din punct de vedere tehnic. Aceasta vulnerabilitate tinde sa creasca prin modul in care este conceput in Romania, la presiunea Comisiei de la Bruxelles, programul de promovare a energiei regenerabile, in speta eoliene. Prevazand stimulente uriase pentru investitori (bineinteles straini) si obligativitatea preluarii in sistem a energiei regenerabile produse, schema de promovare impinge sistemul spre colaps, caci, slab si deja vulnerabil fiind, nu are pur si simplu capacitatea de a raspunde la intermitenta si incontrolabilitatea generarii acestei energii.

Din pacate, in aceste conditii vitrege, FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, facandu-se agenti de vanzari ai capitalului strain din Vestul Europei, au gasit imprejurarile ideale pentru presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti de a privatiza tot din sistem. Bineinteles ca este doar un fel de a spune, pentru ca se vizeaza cu subiect si predicat transferul catre straini numai al segmentului rentabil din zona productiei, adica al energiei hidro si nucleare, precum si a unui filon de pe filiera carbune/electricitate, in timp ce termocentralele cu contributie importanta in balanta energiei electrice, dar care au nevoie de investitii si modenizare, ar fi lasate in continuare in mana statului, pentru a dovedi ce prost administrator este acesta si cum traieste el pe seama populatiei!

Si iarasi din pacate, se gasesc cozi de topor care dau curs acestor incalificabile presiuni. O rusine nationala!

In aceste conditii, specialistii din sistem nu mai au de ce sa lupte, nemaiavand de fapt altceva de facut decat sa plece, nevrand sa fie partasi la o distrugere comandata extern si careia nu i se pot opune!

Seceta prelungita a complicat si agravat situatia in sistemul energetic - aproape ca niciodata in plina iarna - punand probleme deosebite in gestionarea acestuia spre a se evita colapsul. Ar fi singurul motiv pentru care specialistii din sistem sa intarzie abandonarea acestuia tocmai acum.

Dar cand vad ca, nici macar acum, mintea romanului de pe urma nu le vine decidentilor din Romania, ci dimpotriva situatia dramatica este folosita pentru a vinde altora ce a lasat Dumnezeu romanilor, nu pot decat da bir cu fugitii!

#companii electrice, #companii electricitate, #manageri companii electrice, #sistem energetic, #probleme sistem energetic Romania , #Companii energetice