Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul ucrainian a decis: Naftogaz se divizeaza

Guvernul ucrainian a decis: Naftogaz se divizeaza


Guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege pentru a diviza compania nationala de energie Naftogaz in divizii de transport si de productie si pentru a interzice inchirierea sau privatizarea sistemului de transport al gazului.

Ucraina este membra a Comunitatii Energetice Europene, asa ca Naftogaz trebuie impatit conform normelor UE, care prevad separarea productiei, transportului si vanzarii de energie, a explicat viceministrul ucrainean al energiei si minelor, Vladimir Makuha.

Rusia a propus anterior infiintarea unui joint venture intre Naftogaz si Gazprom, care sa administreze sistemul de tranzit al gazului, in schimbul scaderii pretului.

Moscova si Kievul sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Ucraina.

La sfarsitul lunii februarie, premierul Mikola Azarov a declarat ca Moscova a trimis o noua propunere Kievului, care prevedea o reducere de 10% din pretul actual. Ucraina analizeaza in prezent oferta.

Kievul a importat peste 1,8 miliarde de metri cubi de gaz rus in ianuarie 2012, in timp ce in februarie a achizitionat 3,1 miliarde de metri cubi, din cauza gerului.

Pretul mediu al gazului rus pentru Ucraina este anul acesta de 416 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Kievul a spus ca ar fi mai ieftin sa cumpere gaz din Germania si a inceput sa analizeze noi surse posibile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 881 ori