Gigantii petrolului baga milioane in masuri ce ar putea distruge planeta

Marti, 26 Mai 2015, ora 12:06
3907 citiri
Gigantii petrolului baga milioane in masuri ce ar putea distruge planeta
Foto: Inhabitat

Cele mai mari companii petroliere din lume arunca cu bonusuri salariale in directori, cu scopul de a-i determina sa creasca productia in urmatorii ani.

In acelasi timp, fondurile alocate pentru explorarea si extractia zacamintelor de petrol in urmatorul deceniu au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.

O analiza efectuata de publicatia The Guardian arata ca cei cinci giganti petrolieri - Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP si Total - sunt dispusi sa incerce cele mai complexe inginerii pentru a extrage "aurul negru" din subsol.

Fara discernamant

Masura arata ca liderii industriei petroliere sunt convinsi de mentinerea unei cereri masive pentru combustibili fosili in urmatoarea perioada.

In acelasi timp insa, companiile ignora avertismentul dat de Agentia Internationala pentru Energie, conform caruia doua treimi din rezervele actuale de petrol trebuie sa ramana in subsol.

Nerespectarea acestuia ar putea duce la cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, nivel de la care schimbarile climatice risca sa devina ireversibile.

Cei 5 giganti ai industriei de profil au la dispozitie un capital imens pe care spera sa-l transforme in cele din urma in profit prin exploatarea intensa a rezervelor din perimetre relativ inaccesibile.

Sa curga banii!

Bonusurile acordate fiecaruia dintre sefii celor cinci companii reflecta indeaproape interesul major al actionarilor de a obtine profituri cat mai mari pe termen mediu si lung.

Ben van Beurden, directorul general Shell a beneficiat anul trecut de o prima de 32,2 milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectelor de extractie de la mari adancimi din Golful Mexic, Marea Chinei de Sud si Golful Guineea.

Bob Dudley, seful BP, a beneficiat in 2014 de un bonus salarial de 15,3 milioane dolari.

Recompensa i-a fost acordata pentru initierea proiectului Sunrise din Canada si largirea perimetrelor de exploatare din Angola, Azerbaidjan, Golful Mexic si Marea Nordului.

Rex Tillerson, seful Exxon, a incasat 33,1 milioane de dolari pentru initierea proiectelor de extractie din Marea Kara, in zona arctica a Rusiei si din Alberta de nord, in Canada.

Este o "rasplata pentru respectarea strategiei companiei, atat pe termen termen scurt, cat si pe termen lung", au argumentat reprezentantii Shell.

"Bonusul este strans legat de performanta corporatiei si in directa legatura cu cresterea valorii de piata a acesteia", au precizat si reprezentantii Chevron.

Cheltuieli cu tehnologii noi

In 2013, cele cinci mari companii au dat tonul cheltuielilor majore in dezvoltarea unor noi tehnologii de extractie care sa le permita accesarea rezervelor din zacaminte considerate pana atunci intangibile.

Suma pusa la dispozitia cercetatorilor din cadrul companiilor petroliere s-a ridicat la 165,3 miliarde de dolari. Cu noua ani in urma, aceasta abia daca se cifra la 70,8 miliarde.

Anul trecut, pe fondul crizei petrolului declansata inca de la jumatatea lui 2014, capitalul investit in cercetare a fost diminuat pana la valoare de 147,4 miliarde de dolari.

Chiar si asa, indexata cu rata inflatiei, suma este cu 77% mai mare decat cea alocata in anul 2006, din aceasta perpectiva, gigantii industriei petroliere lasand de inteles ca vor aloca sume si mai mari in anii urmatori.

#investitii exploatare petrol, #previziuni piata petrol, #cheltuieli extractie petrol, #pericol schimbari climatice , #Companii energetice