Gigantii petrolieri se clatina: BP a raportat primele pierderi dupa 20 de ani

Marti, 02 Februarie 2016, ora 15:22
4466 citiri
Gigantii petrolieri se clatina: BP a raportat primele pierderi dupa 20 de ani
Foto: BP

Compania BP a raportat primele pierderi anuale dupa doua decenii in care profitul a continuat sa vina necontenit.

Executivii din fruntea gigantului din industria petrolului au anuntat ca vor continua procesul de restructurare, in conditiile in care pretul scazut al combustibilului a continuat sa atarne ca o povara pe umerii companiei, relateaza postul american CNBC.

Pe intreg anul 2015, BP a inregistrat pierderi de 6,5 miliarde de dolari. Situatia ingrijoratoare sub care se prezinta compania a provocat o scadere a pretului actiunilor de 5 procente pe bursa londoneza dupa efectuarea acestui anunt.

Rezultatele financiare ale companiei au fost sub cele mai pesimiste asteptari, in trimestrul al patrulea al anului trecut BP raportand un profit pe costul de inlocuire de 196 de milioane de dolari, mult sub cifra de 730 de milioane rezultata in urma consultarii de catre companie a unui grup de analisti.

In aceeasi perioada a anului 2014, BP raporta un profit de 2,2 miliarde dolari, de 11 ori mai mult decat suma obtinuta in intervalul octombrie-decembrie 2015.

Tot in ultima perioada a anului trecut, BP a platit impozite si cheltuieli legate de operatiunile de restructurare a companiei in valoare de 2,6 miliarde dolari.

Val masiv de concedieri

Pana acum, cheltuielile de restructurare au scos din bugetul companiei 1,5 miliarde de dolari, inca un miliard urmand sa fie alocati in cursul acestui an pentru continuarea procesului.

Din luna ianuarie, gigantul din industria petroliera a anuntat ca va continua sa reduca schema angajatilor cu inca 5% in cursul acestui an.

O mare parte din concedieri vor fi facute in randul petrolistilor din campurile de extractie exploatate de companie, 4.000 dintre acestia urmand sa fie concediati in perioada urmatoare. Astfel, cifra angajatilor din sectorul de extractie se va reduce la 20.000 de muncitori.

La sfarsitul anului trecut, numarul total al angajatilor BP din intreaga lume era de 80.000. Intreg procesul de restructurare aprobat de Consiliul de Administratie se ridica la 3,5 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca valul de concedieri va continua si in 2017.

BP a inceput sa dea semne de slabiciune inca de cand pretul petrolului a coborat la plafonul de 60 dolari/baril, iar situatia s-a agravat pe masura ce supraproductia existenta in acest moment in piata a impins pretul barilului si mai jos.

In prezent, pretul de referinta pentru un baril de petrol este de aprioximativ 33 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pierderi companii energetice, #rezultate financiare BP, #concedieri in dustria petroliera, #petrol ieftin , #Companii energetice