Gazprom ar putea plati pentru constructia sectiunii din Bulgaria a conductei South Stream

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 15:41
1322 citiri
Gazprom ar putea plati pentru constructia sectiunii din Bulgaria a conductei South Stream

Grupul rus Gazprom ar putea finanta lucrarile de constructie a sectiunii din Bulgaria a gazoductului South Stream, in loc sa plateasca pentru tranzitul gazelor naturale in viitor, a declarat vineri seara pentru RIA Novosti o sursa implicata in proiect.

Grupul rus ar putea lua aceasta decizie in urma ingrijorarilor exprimate de guvernul bulgar ca nu va avea suficiente fonduri pentru a finanta partea sa din proiect.

"Gazprom ar putea sa plateasca atat pentru partea ruseasca, cat si pentru partea bulgara urmand sa-si recupereze pierderile prin platile de tranzit", a declarat sursa.

Zilele trecute ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat ca Bulgaria si Rusia ar putea sa nu semneze un acord cu privire la constructia gazoductului South Stream pana la data de 15 noiembrie, deoarece Rusia a venit cu o serie de noi solicitari cu privire la modelul financiar al proiectului, inainte de a acorda Bulgariei o reducere de 11% la pretul gazelor naturale rusesti.

In luna noiembrie 2010 grupul energetic de stat Bulgarian Energy Holding si subsidiara sa Bulgargaz au semnat un contract cu Gazprom pentru crearea unui joint venture, denumit South Stream Bulgaria, in care ambele parti aveau 50% si care ar fi trebuit sa fie responsabil de constructia si operarea conductei in Bulgaria. Potrivit estimarilor de la acea data, participarea Bulgariei la proiectul South Stream ar fi urmat sa coste aproximativ 500 milioane de euro.

Gazprom detine 50% din proiectul South Stream, 20% apartin grupului italian Eni, in timp ce grupul francez EDF si grupul german Wintershall detin fiecare cate 15%. Recent, directorul general de la Gazprom, Aleksei Miller, a spus ca lucrarile la gazoductul South Stream vor demara in acest an, debutul livrarilor fiind programat pentru 2015.

Decizia finala de investitii in proiectul South Stream este programata sa fie luata in luna noiembrie 2012.A

#Gazprom South Stream, #Gazprom plata Bulgaria , #Companii energetice