Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gabriel Resources: Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 mld dolari

Gabriel Resources: Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 mld dolari


Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters.

Zacamantul de aur de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Aria a fost concesionata in vederea exploatarii catre compania RMGC, controlata de firma canadiana Gabriel Resources. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor.

Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.

Proiectul Rosia Montana are nevoie de stabilitate politica, spun oficialii Gabriel Resources

Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier.

Proiectul Rosia Montana, ca si alte proiecte similare si chiar Romania in integralitatea ei au nevoie de stabilitate politica, a adaugat el.

Directorul Gabriel Resources a acordat interviul pentru Reuters vineri, dupa ce, cu o zi in urma, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunta ca a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili daca evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua in lipsa planurilor de urbanism ale comunei Rosia Montana, anulate definitiv de instanta.

Juristii consultati de Ministerul Mediului recomandau in concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului pana cand investitorul depune un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil.

In replica, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a transmis ca, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1544 ori