Furnizorii de energie uita sa cumpere certificate verzi

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 17:31
2312 citiri
Furnizorii de energie uita sa cumpere certificate verzi

Aproape 18% din furnizorii licentiati de energie electrica nu si-au indeplinit anul trecut cota obligatorie de achizitie a certificatelor verzi, astfel incat trebuie sa plateasca penalitati in valoare totala de 2,86 milioane de euro.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), 24 de furnizori nu au indeplinit cotele in 2011, numarul total al certificatelor verzi pe care aceste companii nu le-au cumparat fiind de 26.000.

Printre cei mai mari datornici se numara Pet Prod, firma cunoscuta pentru contractele de livrare a energiei catre OMV Petrom si Metrorex, si Euro Pec, firma care are contract direct de achizitie a energiei cu Hidroelectrica, la preturi sub nivelul pietei.

Din datele ANRE reiese ca Pet Prod trebuie sa plateasca penalizari in valoare de 1,8 milioane de euro, iar Euro Pec de aproape 390.000 de euro.

Penalizarile urmeaza sa fie colectate de Transelectrica, iar sumele astfel obtinute vor fi virate intr-un fond de mediu prin care ar uram sa fie finantate investitii in unitati mici de productie a energiei din surse regenerabile.

Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze in acest an si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitie certificate verzi, #datorii furnizori certificate verzi, #penalizari certificate verzi , #Companii energetice