Energia electrica s-ar putea scumpi cu 5%

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 13:03
1865 citiri
Energia electrica s-ar putea scumpi cu 5%
Energia electrica va fi mai scumpa / Sursa foto: consumatorul.com

Energia electrica s-ar putea scumpi cu 5%, o decizie luata acum in calcul, a declarat Marian Cernat, director adjunct al Dispeceratului Energetic National, care spune ca furnizorii au preluat cresterile de pret generate de conjuctura din toamna aceasta.

"Furnizorii au preluat cresterile de pret generate de conjuctura din toamna aceasta. O reducere a productiei din resursa hidro si pentru a face fata a acestor cresteri de piata au trebuit sa cumpere o cantitate mai mare de pe piata", spune Marian Cernat, director adjunct al Dispeceratului Energetic National, la un post de televiziune.

Acesta mai adauga faptul ca investitorii sunt obligati sa cumpere certificate verzi si ca furnizorii vor include pretul acestor certificate verzi in costul energiei la consumatorul final.

Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Claveti, nu a confirmat cresterea tarifelor la energie. Acesta a mentionat ca majorarea pretului la energia electrica este o masura luata in calcul, dar valabila numai pentru consumatorii industriali.

Resursele de energie primara si cele de energie electrica au crescut cu 3,2% in primele 11 luni ale anului trecut, iar consumul final de electricitate s-a majorat cu 4,2% in aceasta perioada, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Principalele resurse de energie primara in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie au totalizat 32,01 milioane de tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 978.100 tep fata de acelasi interval din 2010.

#energie electrica, #energie electrica scumpire 2012, #energie electrica pret , #Companii energetice