De la agonie la extaz: Chinezii de la Sinopec au dat falimentul pe cresteri de doua cifre la bursa

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 12:03
1315 citiri
De la agonie la extaz: Chinezii de la Sinopec au dat falimentul pe cresteri de doua cifre la bursa

Dupa ce a fost la un pas de faliment, fiind obligata sa vand in China combustibil sub nivelul pietei, cea mai mare rafinarie din Asia, Sinopec, a inregistrat o crestere cu 11 procente a pretului actiunilor. Cum a reusit compania sa evite falimentul?

Actiunile companiei Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp) au urcat luni, la bursa din Hong Kong, cu 3,4%, la 8,29 dolari Hong Kong, crestere pusa pe seama pretului mai ridicat al titeiului si a majorarii vanzarilor de combustibil, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

In perioada iulie-septembrie, profitul net al Sinopec a scazut cu 9,4%, la 18,3 miliarde de yuani (2,93 miliarde de dolari), de la 20,2 miliarde de yuani in perioada similara din 2011. Analistii se asteptau la un castig de 14,19 miliarde de yuani.

In august si septembrie, China a majorat pretul combustibililor, dupa ce inflatia a scazut la 1,9% in septembrie, de la nivelul record de 4,5% inregistrat in ianuarie. Sinopec, fortata sa vanda combustibil sub pretul pietei, a raportat cel mai scazut profit semestrial din 2008, in perioada ianuarie-iunie 2012.

"Sinopec ar trebui sa fie foarte aproape de declin in acest trimestru chiar si in sectorul de rafinare si marjele de profit la petrochimie ar trebui sa inregistreze o imbunatatire, datorita redresarii cererii. Trimestrul patru ar trebui sa ofere Sinopec o sansa de revenire pe profit", a declarat Shi Yan, analist la UOB-Kay Hian Ltd in Shanghai.

"Operatiunile in trimestrul trei s-au imbunatatit datorita ajustarilor noastre active in sectorul productiei si al vanzarilor", se arata intr-o declaratie a companiei chineze.

Productia de titei a crescut cu 2,3% in primele noua luni din 2012, la 245 milioane de barili, iar productia de gaze naturale a inregistrat un avans de 15%, la 12,4 miliarde metri cubi.

#Sinopec cifra afaceri, #rezultate financiare Sinopec, #vanzari China Sinopec , #Companii energetice