Cum se dubleaza pretul energiei de la turbina la priza

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 11:25
2251 citiri
Cum se dubleaza pretul energiei de la turbina la priza
Consumatorul final regăseşte pe factura la energie toate costurile suportate de producători, furnizori şi distribuitori. Sursa foto: Adevarul

Producatorii vand ieftin curentul electric, dar pe drumul catre consumatori apar taxele catre stat, comisioanele si tarifele intermediarilor, care maresc factura cu peste 100%.

Curentul electric, la fel ca majoritatea marfurilor, se scumpeste gradual de la poarta "fabricii" la consumator. In Romania insa, pretul energiei creste exponential, de la simplu la dublu si, in unele cazuri, chiar la triplu. Iar majorarile de preturi i-au adus la disperare pe industriasi, care se uita la preturile afisate de producatori, apoi pe facturile lor, si se intreaba de unde apare diferenta enorma dintre tarife.

Distribuitorii iau partea leului

Cum bine stim cu totii, Hidroelectrica livreaza cel mai ieftin curent din tara, pentru ca turbinele sale sunt actionate de caderea naturala a apei. Zilele acestea, Hidroelectrica afiseaza preturi incepand de la 125 de lei/MWh.

Un alt producator relativ ieftin este si Nuclearelectrica, ale carei turbine sunt actionate prin tehnologie nucleara. Pe poarta acestei "fabrici", energia iese la pretul de 142 de lei/MWh. In topul preturilor mici la producator urmeaza centralele de cogenerare de inalta performanta, care livreaza energia cu 169 de lei/MWh si noua centrala detinuta de Petrom, cu 189 de lei/MWh.

Centralele termoelectrice sunt semnificativ mai scumpe, livrand energia cu preturi cuprinse intre 190 si 270 de lei/MWh. La fel de scumpe sunt si centralele eoliene, cu 250-290 de lei/MWh, insa acestea au, deocamdata, o pondere relativ mica, undeva intre 5% si 15% in cosul productiei de energie.

Cea mai mare pondere este detinuta de centralele termoelectrice (intre 50% si 55%), urmate de cele nucleare si hidroelectrice.

Urmatoarea treapta pe scara de la producatori la consumatori este ocupata de bursa de energie OPCOM, unde sunt mediate contractele cu furnizorii. La sfarsitul saptamanii trecute, pe OPCOM au fost afisate preturi cuprinse intre 200 si 250 de lei/MWh.

Asadar, furnizorii (cei care ne emit facturile) preiau energia din aceasta piata si, impreuna cu transportatorii si distribuitorii, o aduc la dispozitia consumatorilor. Ei bine, exact pe aceasta treapta au loc si cele mai substantiale cresteri de pret.

"Adevarul" va propune o incursiune in sistemul energetic, pentru a observa care sunt etapele cresterii preturilor si pe ce trepte se scumpeste cel mai mult curentul, de la turbinele producatorilor la prizele consumatorilor.

Citeste mai multe despre Cum se dubleaza pretul energiei de la turbina la priza pe Adevarul.ro

#evolutie pret energie, #producatori energie, #tarife intermediari energie, #distribuitori energie, #piata energie Romania , #Companii energetice