Chiritoiu: In 2010 un procuror mi-a cerut acte legate de piata gazelor

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 16:04
1552 citiri
Chiritoiu: In 2010 un procuror mi-a cerut acte legate de piata gazelor

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi ca in 2010 un procuror i-a cerut acte legate de opinia institutiei privind accesul la gaze din productia interna si ca a cerut o ancheta interna privind inceperea urmaririi penale de catre DIICOT a unor directori Romgaz, Ministerul Economiei sau ANRE.

"In 2010 a venit un procuror care mi-a cerut niste acte privind opinia Consiliului privind accesul la gaze din productia interna si am fost usurat cand am vazut ca era vorba de documente semnate inainte sa vin eu la conducerea institutiei, de pe timpul mandatului lui Vosganian (Varujan Vosganian, n.r.) la Ministerul Economiei. Am cerut sa se faca o ancheta interna, sa am intr-un dosar tot ce s-a intamplat", a precizat Chiritoiu.

Acesta a precizat ca este posibila o investigatie a Consiliului, numai daca este vorba de ajutor de stat.

"Consiliul se sesizeaza in cazul in care a fost vorba de ajutor de stat. Daca s-au dat gaze ieftine la toti cei cu care existau contracte, in mod nediscriminatoriu, nu este ajutor de stat. Nu spun ca este o decizie buna sau proasta, chiar daca vorbim poate de o decizie proasta si penala.

"Nu orice decizie proasta este si neconcurentiala. Daca se demonstreaza ca s-a dirijat catre un singur consumator, atunci este anticoncurential, dar din cate stiu gazele erau furnizate catre toti consumatorii", a explicat presedintele CC.

DIICOT a inceput urmarirea penala pe numele a 40 de persoane, printre care functionari cu functii de conducere la Romgaz, Ministerul Economiei sau ANRE, dar si reprezentanti ai unei firme din Bucuresti, pentru complot si subminarea economiei nationale, prejudiciul fiind de 126 de milioane dolari.

#Bogdan Chiritoiu Consiliul Concurentei, #dosar Romgaz declaratii Consiliul Concurentei , #Companii energetice