Chevron isi pateaza imaginea cu un proces de 10,9 mld de dolari

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 12:16
1440 citiri
Chevron isi pateaza imaginea cu un proces de 10,9 mld de dolari

Chevron, compania petroliera care incearca sa patrunda si pe piata din Romania, a fost data in judecata in Brazilia din cauza unei scurgeri de petrol de pe platforma Frade.

Procurorul federal Santos de Oliveira din Brazilia a intentat un al doilea proces impotriva Chevron si Transocean, cerand daune de peste 10,9 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Este al doilea proces intentat impotriva Chevron in mai putin de cinci luni, din cauza unei scurgeri de petrol descoperita in data de 4 martie in domeniul de exploatare Fade din Rio de Janeiro.

"Cea de-a doua scurgere de petrol din Brazilia este la fel de grava ca prima, astfel incat daunele trebuie sa se incadreze la acelasi nivel. Actiunile Chevron si Transocean ar putea deteriora rezerva Frade, ingreunand Braziliei posibilitatea de a profita de pe urma acestor rezerve, a precizat Santos de Oliveira, procurorul care a intenta procesul impotriva Chevron.

In noiembrie, acelasi procuror a intentat companiei Chevron un proces cerand daune de 20 de miliarde de reali pentru o deversare de 3.000 de barili de petrol in aceeasi locatie, Frade. Santos de Oliviera considera ca acesta scurgere este una dintre cele mari catastrofe ecologice din Brazilia.

"Despagubirile cerute din ambele procese sunt arbitrare si fara niciun temei juridic", au anuntat reprezentantii Chevron.

Impactul ecologic pe care l-au avut scurgerile din Frade au atras atentia politicienilor din tara, care au declarat ca daca "toate companiile petroliere care activeaza in Brazilia ar provoca astfel de pagube, s-ar ajunge inchiderea industriei de petrol din Brazilia".

Industria braziliana de petrol genereaza venituri in valoare de peste 10% din PIB-ul tarii, aflandu-se pe locul sase din lume. Chevron este a doua companie dupa valoare de piata din SUA.

Chevron ar putea fi obligata la plata a 22 de miliarde de dolari in situatia in care instanta da castig de cauza in cele doua procese.

Reprezentantii companiei sustin ca suma ceruta de procurorul federal nu este fondata tinand cont ca in cazul scurgerilor produse din cauza companiei BP au murit 11 persoane si scurgerile au persistat timp de trei luni, pe cand in cazul Chevron, nimeni nu a fost ranit iar scurgerea a fost oprita in patru zile.

In Ecuador, Chevron a fost obligat sa platesca 18 miliarde de dolari pentru poluarea mediului

Gigantul petrolier Chevron este obligat printr-o decizie a Curtii de Apel din Ecuador sa plateasca 18 miliarde de dolari despagubiri pentru poluarea din jungla amazoniana.

Dupa ce anul trecut, justitia din Ecuador stabilise ca Chevron va trebui sa plateasca 8,6 miliarde de dolari daune de mediu pentru poluarea din zona Amazonului, suma a fost crescuta la 18 miliarde de dolari, deoarece Chevron nu si-a cerut scuze in mod public, in conformitate cu hotararea initiala, scrie Reuters.

Acuzatiile se refera la Texaco, o companie achizitionata de Chvreon, care a deversat petrol si deseuri petroliere in puturi nesigiliate fapt ce a dus la poluarea padurii si a cauzat dereglari ale ecosistemului si decese in randul populatiei indigene.

Chevron, va derula lucrari de exploatere in Romania

Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui.

Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat saptamana trecuta la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, solicitand blocarea lucrarilor vizate de Chevron, pe care manifestantii le considerau periculoase pentru mediu.

#Chevron exploatari Romania, #Chevron procese Brazilia, #Chevron deversari petrol , #Companii energetice