Captarea emisiilor de dioxid de carbon ne costa 500 mil euro

Joi, 25 Iunie 2009, ora 12:46
1116 citiri
Captarea emisiilor de dioxid de carbon ne costa 500 mil euro

Romania va demara primul proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon, pentru termocentrale, impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, proiect ce ar putea costa pana in 500 milioane euro, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, relateaza NewsIn.

"Vom declansa primul proiect pilot pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon din Romania. Acest proiect presupune o instalatie cu o tehnologie avansata pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si il vom promova impreuna cu Statkraft, cea mai mare companie energetica din Norvegia.

Acestia ne-au contactat pe noi si au pregatit un grant de 100 milioane euro.

Participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar noi participam cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat am estimat ca va costa proiectul", a declarat joi Tudor Serban, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestuia, astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro.

"Nu am stabilit inca de unde vom lua banii necesari, pentru participarea Romaniei. Si nu am stabilit care termocentrala va beneficia de aceasta instalatie.

Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori si risca sa fie inchise. Micsorarea noxelor este prioritara. Toata industria are proiecte si programe care au in vedere rezolvarea problemelor de mediu", a adaugat secretarul de stat al Ministerului Economiei.

Tudor Serban a mai spus ca spera ca, in 2010, sa parafeze acordurile intre cele doua tari.

#emisii, #dioxid, #carbon, #milioane, #euro, #termocentrale , #Companii energetice