Basescu: OMV Petrom si resursele din Marea Neagra pot schimba strategia energetica

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:16
2432 citiri
Basescu: OMV Petrom si resursele din Marea Neagra pot schimba strategia energetica

Strategia energetica a regiunii poate fi schimbata datorita OMV Petrom si a resurselor descoperite in Marea Neagra, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, conform Mediafax.

Presedintele a spus ca prospectiunile in Marea Neagra vor continua anul viitor. "Trebuie sa ne gandim la proiecte alternative", a aratat seful statului.

Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, a declarat, in luna aprilie, presedintele ANRM, Alexandru Patruti.

Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern

Alexandru Patruti a declarat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75% - 80% din consum.

Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.

Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra

Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, este de parere directorul general OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Independenta energetica a Romaniei necesita investitii de 3 mld euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategie energetica Romania, #Traian Basescu strategie energetica, #OMV Petrom strategie energetica, #OMV Petrom energie Romania, #investitii energie, #resurse Marea Neagra energie , #Companii energetice