ArcelorMittal Galati va cumpara energie de pe bursa OPCOM

Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:04
2180 citiri
ArcelorMittal Galati va cumpara energie de pe bursa OPCOM

ArcelorMittal Galati va cumpara, in perioada urmatoare, 140 de MW de energie pe bursa de specialitate OPCOM de la Nuclearelectrica, cea mai mare cantitate urmand sa fie nucleara, iar restul va proveni de la complexurile Turceni si Rovinari.

Metoda prin care se va incheia aceasta tranzactie este deja consacrata si a mai fost folosita de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati in urma cu un an, cand a cumparat electricitate ieftina de la Hidroelectrica: Mittal va depune o oferta de cumparare de energie pe OPCOM la un pret atat de mic incat nu ii va putea raspunde decat un anume producator, dupa incheierea unei intelegeri in prealabil, au declarat pentru Newsin surse din domeniu.

Tranzactia este legala, pentru ca se realizeaza prin intermediul bursei, insa regulamentul OPCOM permite companiilor sa recurga la astfel de artificii.

Concret, de aceasta data Mittal va cumpara circa 140 de MW (1,19 TWh), iar Nuclearelectrica va fi cea care va raspunde ofertei de pe OPCOM.

Insa nu toata aceasta cantitate de energie va proveni de la Nuclearelectrica. Producatorul va livra doar 100 de MW, urmand sa cumpere restul energiei de la complexurile Turceni si Rovinari, la preturi mai mari decat energia nucleara, si sa o livreze mai departe combinatului siderurgic. Fiecare din cele doua complexuri va livra cate 20 de MW in acest cos.

"Deocamdata acestea sunt discutiile. Mai este asteptat un aviz de la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie - n.r.), pentru ca energia nucleara care va fi livrata pentru Mittal trebuie scoasa din cosul reglementat (pentru populatie - n.r.)", au mai spus sursele mentionate.

Pretul pe care il va plati ArcelorMittal pentru acest pachet de energie va fi cu circa 25% sub media pietei. "Pretul va fi un pic mai mic decat cel al cosului reglementat pentru populatie (165-170 de lei pe MWh - n.r.)", au adaugat sursele. In prezent, pe bursa de energie OPCOM, pretul unui MWh variaza intre 220 si 230 de lei.

Contractul pe fi incheiat pe o perioada de un an. "Este perioada maxima prevazuta pentru un contract incheiat pe OPCOM. Evident, cei de la Mittal isi doresc un acord pe o perioada cat mai lunga, dar mai mult de atat nu permite regulamentul bursei".

In 2011, Mittal a cumparat 200 de MW (1,75 TWh) de electricitate de la Hidroelectrica prin acelasi artificiu pe bursa: a depus o oferta de cumparare de energie la un pret foarte mic, 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic decat media pietei la acea data, la care doar Hidroelectrica ii putea livra energie. Si Hidroelectrica a trebuit sa cumpere energie termo, mult mai scumpa, pentru a onora acest contract, la fel cum va face si Nuclearelectrica de aceasta data.

Contractul cu Hidroelectrica a expirat la data de 6 ianuarie 2011, iar, de atunci, cei de la ArcelorMittal au incercat tot felul de variante pentru a obtine un pret bun al energiei, inclusiv varianta de a parasi piata libera si a intra in cea reglementata, unde preturile sunt mai mici decat pe bursa OPCOM.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de electricitate din Romania, dupa Alro Slatina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Arcelor Mittal energie nucleara, #Arcelor Mittal pret energie nucleara, #investitii Arcelor Mittal , #Companii energetice