Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afacerile Rompetrol Rafinare, sustinute de exporturi

Afacerile Rompetrol Rafinare, sustinute de exporturi


Rompetrol Rafinare (RRC), membra a Grupului Rompetrol, a avut in primele noua luni pierderi de 113,32 milioane dolari, la o cifra de afaceri de 3,79 miliarde dolari, in crestere cu 40% fata de cifra de afaceri din ianuarie-septembrie 2010, potrivit raportului transmis joi de companie

RRC inregistrase pierderi de 139,61 milioane dolari in primele noua luni ale anului trecut, la o cifra de afaceri de 2,72 miliarde dolari.

In aceeasi perioada, compania a realizat o imbunatatire a rezultatului operational (EBITDA), de la un nivel negativ de 6,76 milioane dolari in primele noua luni ale

anului 2010 la un nivel pozitiv de 42,58 milioane dolari.

"Aceste rezultate vin pe fondul evolutiei pozitive a unor indicatori specifici industriei petroliere (marja de rafinare, cotatia produselor petroliere) si a imbunatatirii activitatii operationale a companiei si reducerea consumurilor tehnologice. Totodata, printre factorii externi care au influentat semnificativ rezultatele se regasesc atat evolutia cotatiei titeiului (+45%) si a produselor petroliere (+40% pentru benzine, +45% pentru motorine), implicit a costurilor aferente asigurarii capitalului de lucru si a finantarilor aferente, dar si impactul unor indicatori macroeconomici interni precum rata inflatiei in Romania, in scadere cu 65% fata de indicatorul inregistrat in acceasi perioada din 2010", spun reprezentantii Rompetrol Rafinare.

Rompetrol a inregistrat o crestere a exporturilor cu 57% fata de 2010

In primele noua luni din 2011, Rompetrol Rafinare, impreuna cu Rompetrol Gas si Rompetrol Petrochemicals, au inregistrat o valoare totala a exporturilor de peste 1,2 miliarde dolari, in crestere cu 57% fata de perioada similara in 2010.

Segmentul de rafinare Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti - a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de 3,34 miliarde dolari, in crestere cu 46% fata de 2010, precum si o imbunatatire a rezultatului operational (EBIDTA), de la o valoare negativa de 36,6 milioane dolari la unul pozitiv de aproximativ 1,09 milioane dolari.

Totodata, cantitatea de materie prima procesata de Rompetrol Rafinare (rafinariile Petromidia si Vega) s-a majorat cu 9%, pana la un nivel de circa 3,12 milioane tone, din care aproximativ 3 milioane tone titei. Compania si-a propus pentru acest an prelucrarea unei cantitati de materie prima de aproximativ 4,17 milioane tone, din care 3,94 milioane tone titei.

Vanzarile de carburanti au crescut cu 10% in S1 fata de perioada similara din 2010

Vanzarile de carburanti ale companiei in perioada ianuarie-septembrie s-au ridicat la peste 2,2 milioane tone, cu 10% mai mult fata de cantitatile comercializate in perioada similara din 2010. Un total de 47% din carburantii comercializati au fost livrati la export, atat catre companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cat si catre alti parteneri traditionali din regiunea Marii Negre.

Cifra de afaceri obtinuta de segmentul de distributie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas) a crescut cu 35% in perioada ianuarie-septembrie 2011, pana la un nivel de peste 2,18 miliarde dolari. In aceeasi perioada, acesta a obtinut un rezultat operational (EBITDA) de 32,6 milioane dolari, fata de un rezultat de 17,7 milioane dolari, si o pierdere neta de 26,9 milioane dolari, fata de un rezultat negativ de 28,2 milioane dolari.

In ceea ce priveste segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a realizat in primele noua luni ale anului 2011 o crestere de 36% a cifrei de afaceri fata de perioada similara din 2010, pana la un nivel de 292 milioane dolari. In perioada ianuarie-septembrie 2011, compania a consemnat o pierdere de circa 2,53 milioane dolari, fata de o pierdere neta de 454.460 dolari in perioada similara din 2010, si un rezultat operational (EBITDA) de peste 5,7 milioane dolari, in descrestere fata de aceeasi perioada a anului 2010, in special datorita conjuncturii de piata nefavorabile ca urmare a conflictelor din Libia.

Rompetrol Rafinare a continuat sa fie si in primele noua luni un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, valoarea totala a aportului fiind de 1 miliard dolari. In 2010, contributia companiei s-a ridicat la 1,2 miliarde dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1339 ori