ACUE: Taxa suplimentara din Energie reduce investitiile si pericliteaza privatizarile

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:39
1396 citiri
ACUE: Taxa suplimentara din Energie reduce investitiile si pericliteaza privatizarile

Introducerea unei taxe pe "monopolul natural" din sectoarele electricitatii si gazelor este o surpriza si reprezinta o dubla taxare, iar efectul va fi scaderea investitiilor si periclitarea viitoarelor privatizari, considera Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

Potrivit ACUE, Guvernul pleaca de la o premisa gresita considerand ca distribuitorii de gaze si energie vor obtine venituri mai mari in urma renuntarii treptate la preturile reglementate, castigurile apartinand producatorilor.

"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita, deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie.

Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obtinute de producatori, in anumite conditii", potrivit comunicatului.

ACUE arata ca aceasta taxa ar insemna o dubla taxare, avand in vedere ca toti distribuitorii de gaze si energie au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii, in baza carora statul incaseaza redevente.

"In consecinta, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor, cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca", mentioneaza ACUE.

Pe de alta parte, ANRE a inghetat tarifele de distributie in 2009 si nu le-a mai indexat cu rata inflatiei, efectul fiind reducerea semnificativa a veniturilor companiilor.

#taxa companii energie, #venituri companii energie, #investitii energie, #privatizare energie , #Companii energetice