Pretul energiei va creste, dupa amanarea acordarii unor certificate verzi - ANRE

Marti, 25 Iunie 2013, ora 12:50
1619 citiri
Pretul energiei va creste, dupa amanarea acordarii unor certificate verzi - ANRE

Amanarea acordarii unor certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila va avea efectul invers celui scontat de stat, pretul final urmand sa creasca, potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, membru in Consiliul de Administratie al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Amanarea va duce la cresterea pretului certificatelor verzi si va creste si pretul energiei electrice. Atunci, ce am castigat intr-o parte, pierdem in cealalta parte, adica la pretul energiei. Fiecare consumator contribuie la schema de sprijin cu 53 lei pe MWh. Efectul suspendarii certificatelor se va vedea cand certificatele se vor reintoarce in piata, iar consumatorul va plati mai mult decat daca am fi lasat schema sa functioneze. Ordonanta de urgenta a iesit plina de greseli", a declarat marti Zoltan Nagy-Bege.

Guvernul a decis la inceputul lunii iunie ca producatorii de energiei regenerabila vor primi pana in 2017 mai putine certificate verzi. Guvernul sprijina productia de energie verde prin certificate verzi, care se acorda producatorilor in functie de cata energie produc si livreaza in retele.

Nagy-Bege a adaugat ca, in opinia sa, Romania s-a apropiat deja de limitele din acest domeniu, iar Comisia Europeana nu ar trebui sa permita scheme de sprijin atat de generoase pentru productia de energie regenerabila.

#pret energie, #ANRE pret energie, #certificate energetice ANRE , #Certificate verzi