Ponta: Proiectul de lege mentine cota pentru certificate verzi, altfel pretul va creste

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 17:07
2495 citiri
Ponta: Proiectul de lege mentine cota pentru certificate verzi, altfel pretul va creste

Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi nivelul va creste incepand din aprilie la 15%, generand si cresterea facturii, a declarat premierul Victor Ponta.

Acesta a afirmat ca nepromulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu este motivata de interesul acestuia in a sprijini companii private sa recupereze mai repede, prin cresterea pretului in factura, investitia efectuata in energia regenerabila.

"Reconsiderarea cotei (la 11% in loc de 15% - n.r.) va asigura pastrarea pretului actual, cu fluctuatiile de rigoare. Daca legea nu este promulgata pana la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsa in Romania, ceea ce determina o crestere de aproape 50% a impactului in factura finala a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de platit pentru energia regenerabila, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW", a spus Ponta, potrivit Mediafax

Din datele prezentate de premier, respectiv o crestere de la 42 lei la 63 lei/MGW, rezulta doar o crestere de 50% a componentei reprezentata de energia regenerabila in factura si nu a facturii finale, deoarece energia din surse regenerabile reprezinta doar 11% din consumul total.

Seful Executivului a adaugat ca presedintele a contestat la Curtea Constitutionala faptul ca Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeana, desi Executivul a transmis notificarea.

"Presedintele vrea sa traga de timp pentru ca, la 1 aprilie, noua cota de certificate verzi sa intre in vigoare si orice fel de reglementare ulterioara sa mai poata produce efect doar pentru 2015", a spus Ponta.

El a explicat astfel ca Guvernul va fi obligat sa emita o ordonanta de urgenta cu acelasi obiect pana la 1 aprilie.

Pe de alta parte, cota obligatorie de certificate verzi va creste din luna aprilie cu 88,5% fata de nivelul actual, de la 0,1188 la 0,224 certificate verzi pe MWh, conform unui ordin al autoritatii de reglemenre in domeniu.

Surse din piata de energie au declarat agentiei MEDIAFAX, la finele lunii februarie, ca facturile la electricitate ar putea sa creasca in aprilie cu 0,5%-1%, ca urmare a majorarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a cotei de certificate verzi pe care furnizorii de electricitate trebuie sa o indeplineasca pentru anul trecut.

"Impactul cresterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabila din facturi. Deocamdata este greu de estimat impactul in valoarea finala a facturii, pentru caa furnizorii vor trebui sa achizitioneze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, asa ca abia in aprilie va putea fi facut un calcul", au declarat sursele avizate.

ANRE a stabilit, in acest an, pentru anul 2013 o cota obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare fata de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.

In urma majorarii cotei obligatorii, componenta de energie regenerabila din facturile consumatorilor ar putea creste de la 34 de lei la 39-40 de lei, au adaugat sursele.

Potrivit surselor, cota obligatorie de certificate verzi a crescut pentru ca productia de energie regerabila aproape s-a dublat fata de 2012, ajungand la 6.100 GWh.

Anul trecut au fost tranzactionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unitati in 2012, pe fondul cresterii accelerate a productiei de energie din surse regenerabile.

Pretul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, fata de 56 de euro in 2012.

Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

Sindicatele din industrie protesteaza miercuri la Curtea Constitutionala si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificate verzi, #pret energie electrica, #energie electrica Romania , #Certificate verzi