Legea Energiei, publicata fara prevederea care proteja marii consumatori

Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:15
1516 citiri
Legea Energiei, publicata fara prevederea care proteja marii consumatori

Ordonanta de urgenta privind sprijinul pentru energia regenerabila a fost publicata in Monitorul Oficial fara prevederea din proiectul de act normativ prin care marii consumatori de electricitate erau scutiti de plata a 50% din certificatele verzi, acestia urmand sa fie exceptati doar dupa avizul CE.

Proiectul de OUG care a modificat legea energiilor regenerabile prevedea ca marii consumatori, cu un consum anual mai mare de 150.000 MWh, urmau sa plateasca certificate verzi pentru 50% din energia achizitionata.

In forma finala a OUG, aceasta prevedere este inlocuita insa cu cea prin care un procent din energia livrata consumatorilor finali este exceptata de la prevederile legale.

"Se excepteaza de la prevederile prezentei legi un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor finali, cu respectarea reglementarilor europene incidente. Conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, conditionata de aplicarea programelor anuale de crestere a eficientei energetice, vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului si fac obiectul unei reglementari a ANRE separate, dupa notificarea la Comisia Europeana si obtinerea unei decizii pozitive din partea acesteia", se arata in ordonanta aprobata in sedinta de Guvern din 4 iunie.

Marii consumatori, in dificultate

Mari consumatori de energie, precum Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, s-au plans de mai multe ori autoritatilor de pretul mare pe care trebuie sa il plateasca pentru a sprijini energia regenerabila.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitati de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.

#legea energiei Monitorul Oficial, #plata certificate verzi , #Certificate verzi