Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”

Joi, 23 Mai 2024, ora 18:30
348 citiri

Pentru două ierni, România ”a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova”, şi a reuşit să facă asta pentru că are un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, 23 mai, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum".

"Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiţii în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producţie de energie electrică, rezolvăm şi problema de security of supply, precum şi problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici şi non-casnici pe partea de energie electrică. Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvenţă în ultimii ani, prin sursele de finanţare şi programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanţare. Am văzut şi în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ţinut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent. Am reuşit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România şi atunci am putut să întindem o mână de ajutor şi Republicii Moldova. De ce să nu extindem acest ajutor şi către alte ţări, când este nevoie şi de ce să nu ne consolidăm poziţia de lider regional în ceea ce priveşte domeniul energiei?", a menţionat Niculescu.

Şeful ANRE a susţinut că România este prima ţară din regiune în domeniul "off shore wind", odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către preşedintele Klaus Iohannis.

"Am dat dovadă de lider şi din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către preşedintele României în ceea ce priveşte producţia de energie "off shore wind", sector care este pentru prima dată reglementat de o ţară riverană Mării Negre, fapt care ne poziţionează pe primul loc în regiune în acest domeniu. Repet, cred că soluţia la această problemă o reprezintă investiţiile pe tot lanţul: în producţia de energie electrică, în dezvoltarea reţelelor de transport - pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiţii în reţele de distribuţie care trebuie să facă faţă tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în reţelele de distribuţie, digitalizare etc.", a subliniat preşedintele ANRE.

Ediţia cu numărul 8 a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum", dedicat problemelor de apărare, securitate şi relaţii internaţionale privind regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor, are loc la Bucureşti, în perioada 23-24 mai.

Temele centrale ale acestei ediţii abordează securitatea în regiunea Mării Negre, ameninţările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce ţin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, rezilienţa cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest şi alte subiecte prioritare pe agenda publică.

...citeste mai departe despre "Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”" pe Ziare.com

ANRE pierde în primă instanță contra unuia dintre traderii amendați pentru manipularea pieței energiei
ANRE pierde în primă instanță contra unuia dintre traderii amendați pentru manipularea pieței energiei
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut pe fond procesul prin care unul dintre traderii amendați în ianuarie pentru manipularea pieței, Nova Power and Gas,...
#energie, #ANRE, #lumina aprinsa, #Moldova, #Romania, #sistem energetic , #Stiri Macroeconomie