România, magnet pentru miliardarii lumii din energia verde. Investiții record în domeniu

Marti, 27 August 2024, ora 14:13
279 citiri
România, magnet pentru miliardarii lumii din energia verde. Investiții record în domeniu
Imagine ilustrativă FOTO Pexels

Noul cadru de investiții al guvernului vizând energia verde a transformat România într-un magnet pentru cei mai importanți investitori globali. Ultimul exemplu este compania Canadian Solar Inc., unul dintre cei mai mari fabricanți de panouri, module și alte echipamente energetice solare din lume. Gigantul listat din 2006 pe bursa americană Nasdaq, cu venituri anuale de peste 7,6 miliarde dolari și peste 22.000 de angajați la nivel global, a lansat un număr de 7 firme locale, prin intermediul cărora vrea să dezvolte proiecte de parcuri fotovoltaice în România.

În luna iunie, țara noastră a primit de la Uniunea Europeană 1,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 37% din totalul fondurilor acordate, pentru modernizarea și dezvoltarea durabilă a sectorului său energetic.

"Investim miliarde de euro în noi capacităţi de obţinere a energiei din surse regenerabile şi urmărim dublarea capacităţii nucleare a României. Sunt cele mai mari investiţii din istorie în toate mijloacele de producţie de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic şi să-l facem mai rezistent la şocuri regionale sau globale... Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie în orice moment şi în condiţii de stres intern ori extern tuturor consumatorilor, oriunde", a precizat premierul Ciolacu.

Conform Strategiei Energetice Naționale, România va atinge în 2035 o capacitate instalată de energie eoliană și solară de aproximativ 24 GW, ceea ce înseamnă o creștere de 5 ori mai mare comparativ cu capacitățile instalate la nivelul anului 2021.

România, o țintă cheie pentru marii jucători din industria energiei ”verzi”

În toamna anului trecut, compania israeliană Nofar, a inaugurat în Rătești, Argeș, cel mai mare parc solar din sud-estul Europei. Între timp, compania a dezvoltat alte proiecte, cu o capacitate mult mai mare, de 255 MW, de la Corbii Mari, județul Dâmbovița.

Cel mai mare proiect de energie verde în construcție în acest moment este dezvoltat în județul Arad de grupul Monsson, condus de omul de afaceri Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor”. Cu o capacitate de 1.040 MW, parcul solar va fi gata în 2025. Proiectul va genera necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării și va asigura 500 de noi locuri de muncă.

Avantajele competitive ale României

Oficialii marilor companii din piața energiei regenerabile afirmă că țara noastră are un mare potențial solar și eolian.

investiții masive este potențată de politicile Guvernului Ciolacu.

Un prim avantaj competitiv este ușurința dezvoltării unui parc fotovoltaic, avizele fiind acordate într-un an, ceea ce înseamnă, spre exemplu, de 3-4 ori mai repede decat în Spania. Apoi, investitorii au la dispoziție fonduri europene pentru dezvoltarea proiectelor de energie din surse regenerabile, astfel că se pot obține granturi nerambursabile de până la 30% pentru un proiect.

Alte aspecte menționate de reprezentanții companiilor sunt disponibilitatea terenurilor, faptul că prețurile la energie sunt foarte atractive pentru investitorii străini din sectorul producției, dar și apetitul de muncă al companiilor din România și forța de muncă pentru dezvoltarea proiectelor fotovoltaice.

...citeste mai departe despre "România, magnet pentru miliardarii lumii din energia verde. Investiții record în domeniu" pe Ziare.com

Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
Firma energetică de stat Électricité de France (EDF), care este cel mai mare operator de active nucleare din lume, precum şi firma japoneză ITOCHU sunt interesate de proiectul hidrocentralei...
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”
Colosul britanic BP plc și-a abandonat planurile de a-și reduce producția de petrol și gaze până în 2030, conform unor surse. Directorul companiei încearcă să recâștige încrederea...
#energie verde, #energie verde Romania, #investitii, #energie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  7. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  8. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  9. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  10. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”