Companiile energetice listate la bursă nu stau bine, după scăderea prețului la energie. Ce firmă scoate 55% profit

Joi, 16 Mai 2024, ora 03:40
233 citiri
Companiile energetice listate la bursă nu stau bine, după scăderea prețului la energie. Ce firmă scoate 55% profit
Veniturile companiilor listate la bursă au scăzut după micșorarea prețului la energie electrică FOTO / Pixabay

Cei trei mari producători de energie listați la bursa de la București au raportat pierderi de venituri în primele trei luni ale anului, după scăderea prețurilor la energie, arată rapoarte financiare consultate de Ziare.com.

După criza energetică din ultimii ani, care i-a afectat pe consumatori și a însemnat câștiguri mai mari pentru companii, OMV Petrom și Hidroelectrica arată că le-au scăzut și profiturile. Totuși, Romgaz a avut un profit net cu peste 25% mai mare față de anul trecut, pe fondul unor diferențe semnificative în taxele plătite.

Compania de stat Romgaz SA a publicat miercuri, 15 mai, raportul trimestrial aferent perioadei ianuarie-martie 2024. Documentul arată o scădere a cifrei de afaceri cu aproape 22%, la 2,3 miliarde de lei, față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă profitul brut al companiei a scăzut cu 16,7%, la 1,5 miliarde de lei, profitul net a crescut semnificativ, la 1,25 miliarde de lei, fiind cu peste 28% mai mare. Producția de energie electrică a fost mai mică cu 18%, prin comparație atât cu ultimele trei luni ale lui 2023, cât și cu primul trimestru din 2023.

Diferența este dată inclusiv de taxele plătite. Impozitul pe profit din primul trimestru reprezintă puțin peste 16% din profitul brut. În schimb, în aceeași perioadă a anului trecut, Romgaz datora cu peste 570 de milioane de lei mai mult statului. O parte de 400 de milioane de lei a scăderii reprezintă o diminuare în impozitul datorat pe veniturile suplimentare. În primul trimestru din 2023, impozitul pe profit a reprezentat peste 45% din profitul brut.

Veniturile din vânzări ale OMV Petrom SA au scăzut la 8,54 miliarde de lei, scăzând cu 929 de milioane de lei față de primul trimestru al lui 2023, conform raportului publicat pe 30 aprilie. Compania raporta un profit înainte de impozitare de 1,68 miliarde de lei, mai mic cu 5% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. La o rată efectivă de impozitare de 17%, profitul net al companiei a fost de 1,4 miliarde de lei, o scădere cu 82 de milioane de lei față de trimestrul I din 2023.

Compania, care aparține grupului austriac OMV AG în proporție de 51%, spune că scăderea veniturilor vine odată cu diminuarea prețurilor la gaze și energie electrică, fiind influențată și de volumul mic de gaze vândut. O compensare a venit din faptul că OMV Petrom a vândut un volum mai mare de energie electrică și mai multe produse rafinate, unde sunt incluși și carburanții.

Hidroelectrica SA, compania de stat listată la bursă în 2023, spune în raportul pe primul trimestru că și veniturile sale au fost afectate de micșorarea prețului la energia electrică. Veniturile companiei au scăzut cu peste 20%, la 2,54 miliarde de lei în primele trei luni, din care profitul net a fost de 1,33 miliarde de lei. Profitul net a înregistrat o scădere cu aproape un sfert față de primele trei luni ale anului trecut.

Hidroelectrica estimează o rată de impozitare efectivă a profitului de 16,4% și indică o cheltuială cu acest impozit de 260,5 milioane de lei, mai puțin cu 78 de milioane de lei față de primele trei luni din 2023. Deși compania este atât producător, cât și furnizor, aproape 69% din veniturile sale vin din producția de energie, în primul trimestru.

Raportul dintre profiturile nete și cifrele de afaceri pentru primul trimestru al anului la companiilor analizate a fost de 55% pentru Romgaz și 16% pentru OMV Petrom. Pentru Hidroelectrica, profitul net înseamnă peste 52% din venituri.

...citeste mai departe despre "Companiile energetice listate la bursă nu stau bine, după scăderea prețului la energie. Ce firmă scoate 55% profit" pe Ziare.com

Alexandru Chiriță (Electrica) la Quarterly Report: „Văd un dividend stabil probabil după ce se termină perioada de „criză”, în care ieșim din schema de compensare”
Alexandru Chiriță (Electrica) la Quarterly Report: „Văd un dividend stabil probabil după ce se termină perioada de „criză”, în care ieșim din schema de compensare”
Alexandru Chiriță, directorul general al Electrica, a fost prezent la cea de-a șaptea ediție a Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companiile listate la Bursa de Valori București,...
Ministrul Energiei demontează un nou fake-news. "A fost o știre falsă. Dă apă la moară celor care vor să creeze o impresie de fragilitate în partea instituțiilor statului român"
Ministrul Energiei demontează un nou fake-news. "A fost o știre falsă. Dă apă la moară celor care vor să creeze o impresie de fragilitate în partea instituțiilor statului român"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, respinge speculațiile privind un posibil blackout în România, catalogând informațiile drept false și menționând că țara are capacitatea necesară...
#energie electrica, #gaze, #criza energetica, #Bursa Valori Bucuresti, #Romgaz bursa, #omv petrom romania, #Hidroelectrica, #profit net , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare