Videanu: vreau sa incurajez productia privata de energie in Romania

Vineri, 07 Mai 2010, ora 12:35
1637 citiri
Videanu: vreau sa incurajez productia privata de energie in Romania

Guvernul trebuie sa reduca participatia de 51% a statului la reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, "ca un element de incredere" pentru investitorii privati, iar avizul CE pentru aceasta investitie este asteptat pana in luna septembrie, apreciaza ministrul Economiei, Adriean Videanu, potrivit Mediafax.

"Guvernul trebuie sa reduca participatia ca un element de incredere, ca pe langa aceasta investitie sa apara joint-venture la Braila, Borzesti, Galati (proiecte ale Termoelectrica cu grupuri energetice straine, care stagneaza - n.r.). Se fac si cele doua companii, care se vor concura.

Exista suspiciunea unei potentiale intelegeri intre cele doua, pe care eu nu o impartasesc. Am nevoie sa incurajez productia privata de energie in Romania, pentru ca altfel eu cred ca nu voi avea acel element de crestere a competitiei in aceasta zona", a declarat Videanu pentru MEDIAFAX.

El a adaugat ca luna septembrie este termenul limita pana la care este asteptat avizul Comisiei Europene (CE) pentru derularea constructiei celor doua reactoare nucleare.

"Am trimis catre CE ultimele documente. Chiar daca au fost doua-trei luni de intarziere, s-a recuperat. Luna septembrie este «deadline-ul» pentru luarea acordului de la CE si pentru acordul investitorilor, care trebuie corectat cu ce s-a intamplat in ultima perioada.

In septembrie proiectul intra in linia dreapta a dezvoltarii lui", a precizat Videanu.

Potrivit sursei citate, o parte din actiunile statului la compania care va construi cele doua unitati nucleare ar putea fi transferata celor doua societati energetice Electra si Hidroenergetica.

Electra si Hidroenergetica vor fi infiintate prin comasarea celor mai importante companii de productie a electricitatii si carbunelui. Operatiunea, pe care Guvernul vrea sa o finalizeze pana la 1 iulie, are nevoie de avizul favorabil al Consiliului Concurentei.

"La un moment dat Hidroenergetica chiar spunea ca este interesata sa participe in acest proces. De ce nu? Pentru ca participarea pana acum nu era prevazuta decat pe Electra, dar vor si ceilalti.

Lasam libera optiunea inclusiv a statului sa hotarasca. Ar aparea elementul de competitie intre Electra si Hidroenergetica, au inceput aceste elemente deja, chiar pe piata vanzarii de energie, chiar inaintea infiintarii, ceea ce e de bun augur", a spus Videanu.

Autoritatea pentru concurenta apreciaza ca infiintarea celor doua societati energetice ar putea avea efecte anticoncurentiale asupra pietei de energie, prin limitarea capacitatii unor noi companii de a intra pe piata de productie si furnizarii, precum si prin aparitia unor dificultati in achizitia energiei de catre furnizori si consumatori.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, estimata la patru miliarde de euro, va fi derulata de EnergoNuclear, o companie mixta in care statul, prin Nuclearelectrica, detine 51%. Unitatile ar urma sa fie finalizate in 2016-2017.

Companiile CEZ (Cehia), GDF SUEZ (Franta), Enel Investment Holding BV (din grupul italian Enel) si RWE (Germania) detin fiecare cate 9,15% din actiuni, iar ArcelorMittal Galati si compania spaniola Iberdrola Generacion au pachete de cate 6,2% din actiuni.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#incredere, #investitori, #participatie, #stat, #videanu , #stiri Enel