Videanu, criticat de Banca Mondiala

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:16
1684 citiri
Videanu, criticat de Banca Mondiala

Potrivit oficialilor de la reprezentanta institutiei financiare in Romania, trebuie continuate privatizarile, si nicidecum reorganizat sectorul energetic.

Oficialii biroului Bancii Mondiale (BM) din Romania considera ca, in sectorul energetic, trebuie continuate investitiile si privatizarile, si nu facuta reorganizarea producatorilor, asa cum propune Ministerul Economiei.

"Din punctul nostru de vedere, este putin prea devreme sa spunem daca infiintarea celor doua companii integrate este o idee buna sau proasta.

Vrem sa vedem intai detaliile planului, modul in care vor sa se faca, care ar fi eficienta acestor companii - daca vor fi mai eficiente sau nu - si capacitatea de continuare a investitiilor din sectorul energetic", a declarat Benoit Blarel, country manager al biroului local al BM.

Potrivit acestuia, BM considera ca nu este nevoie de o restructurare acum a acestui sector.

"Aceasta nu inseamna ca nu mai trebuie sa se faca nimic.

Reforma trebuie continuata, dar prin privatizare, prin noi investitii, nu prin reorganizarea actualelor unitati de generare", a adaugat Blarel.

Gigantii straini se tem de Electrica

La randul sau, ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus ca, la inceputul saptamanii, a avut consultari cu toti operatorii mari din distributia si furnizarea electricitatii, respectiv cu E.ON, Enel, CEZ si GDF SUEZ, care au agreat procesul de restructurare propus de minister si chiar "l-au apreciat".

"Un singur lucru este sensibil si, pana pe 15 iulie, trebuie sa lamurim acest lucru: daca nu se va crea distorsionarea pietei prin includerea Electricii cu distributia si furnizarea in cele doua companii si daca nu exista posibilitatea unei competitii neloiale", a spus Videanu.

Pretul electricitatii, in analiza la ANRE

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va analiza, pana la sfarsitul saptamanii, posibilitatea ieftinirii energiei electrice.

"Avem in lucru trei programe diferite de reducere a pretului pentru consumatori, pe inalta, medie si joasa tensiune.

Pe inalta tensiune avem circa 100 de consumatori mari, industriali, pentru care are importanta reducerea chiar si cu cateva procente a pretului energiei. Rezultatele le vom avea la sfarsitul saptamanii", a afirmat presedintele ANRE, Petru Lificiu. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#anre, #companie, #investitii, #privatizare , #stiri Enel