Seful Enel: Vrem sa stim de ce au urcat preturile la energie in Romania

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 17:28
5508 citiri
Seful Enel: Vrem sa stim de ce au urcat preturile la energie in Romania
Foto: Francesco Starace/enel.com

Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect, sustine Francesco Starace, CEO si general manager Enel.

Acesta sustine ca nu vede motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, insa ar vrea sa stie de ce au urcat preturile la energie in Romania.

"Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect. Mai degraba este o chestiune de cerere si oferta, care sunt in dezechilibru si cred ca cel mai probabil aceasta a fost situatia si in Romania.

Intrebarea nu este daca piata functioneaza sau nu, ci care este echilibrul intre cerere si oferta si cum este administrat.

Nu vad motive majore de ingrijorare. Cred ca piata din Romania are un cadru de functionare destul de bun, dar se pune intrebarea in ce mod actorii inteleg modul in care pozitiile lor, long sau short, influenteaza piata si cum putem sa evitam aceste varfuri de preturi in viitor", a spus, marti, Starace, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca, in sine, aceste cresteri abrupte, volatilitatea sunt o problema de dezechilibru intre cerere si oferta, o combinatie de factori pe un termen scurt.

"Deci, nu avem vreo ingrijorare legata de cadrul de functionare a pietei in acest moment. Dar, cu siguranta, vrem sa stim de ce aceasta situatie s-a intamplat, pentru a putea preveni sa se repete pe viitor", a mai afirmat oficialul Enel.

In ceea ce priveste pretul la energie in Europa, el spune ca nu vede o evolutie foarte interesanta.

"Este o intrebare importanta si depinde de ce cadru de piata va adopta Europa, precum si de cum va evolua pretul emisiilor de CO2 dupa ce va fi implementata schema ETS (Emissions Trading System). Sincer, nu vad o evolutie foarte interesanta. Credem ca pietele vor evolua destul de stabil fata de situatia din prezent si - cu exceptia unor varfuri cum este cel despre care ati vorbit - nu se vor misca inainte si inapoi. Tendinta generala este destul de monotona", a conchis Starace.

Citeste si despre disputele care exista in aceste zile pe tema cresterilor de preturi in general si in special la produsele alimentare.

Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine. Vezi care sunt practicile anticoncurentiale invocate de producatori si ce a decis Consiliul Concurentei.

Grupul italian de utilitati Enel a prezentat marti noul sau plan strategic conform caruia, in perioada 2018-2020, va investi 24,6 miliarde de euro, din care 80% pe pietele mature precum Italia, Spania si SUA, precum si pentru a face retelele sale mai digitale, informeaza Reuters.

De asemenea, reprezentantii companiei au anuntat marti intr-o conferinta de presa ca Enel va investi 565 milioane euro in infrastructura si retele pe piata din Romania, in perioada 2018-2020. Din aceasta suma, 329 milioane de euro sunt pentru investitii de crestere. De asemenea, Enel va mai aloca 400 de milioane de euro pentru digitalizarea retelelor si proceselor.

In plus, compania si-a propus scaderea duratei medii a intreruperilor neplanificate pe client cu 11%, comparativ cu nivelul din 2017. Oficialii companiei au mai anuntat ca vor sa ajunga la 2,1 milioane de contoare inteligente, tinta pentru 2017 fiind 300.000.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#preturi energie Romania, #crestere pret energie, #Enel pret energie , #stiri Enel