Romaniei ii va fi usor si util sa urmeze noua politica energetica a UE

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 05:44
1110 citiri

Romaniei ii va fi usor si util sa urmeze noua politica energetica a UE, prezentata miercuri, dar pentru vechile state membre aceasta nu este decat o simpla declaratie de intentie, care nu va fi acceptata daca nu va fi transpusa in directive, a declarat, agentiei NewsIn, analistul Valeriu Binig.

"Romania produce, in prezent, 28% din electricitate din sursa hidro si trebuie sa ajunga in urmatorii ani la 33% din consum ocupat de energii regenerabile. Cu investitii, vom reusi sa atingem aceasta tinta", a spus Binig. Potrivit acestuia, tara noastra nu are probleme nici cu emisiile de dioxid de carbon, putand vinde din drepturile sale.

Analistul a aratat ca Uniunea Europeana va trebui sa aiba acceptul tuturor tarilor membre pentru aceasta noua politica energetica si va putea avea suprize in sensul ca unele state sa refuze implementarea ei. "Comisia Europeana (CE) va avea de luptat cu marile conglomerate energetice, de genul E.ON, ENEL, Electricite de France. CE poate sa aiba o agenda energetica, iar guvernele din tarile respective alta. Problema nu se va rezolva decat daca politica energetica a UE va fi transpusa in directive", a mai afirmat Binig. Acesta a mai spus ca intentia UE de a separa distribuitorii si producatorii de energie va fi foarte greu de pus in practica.

Comisia Europeana a schitat, miercuri, bazele unei politici comunitare in domeniul energiei, avand ca instrumente lupta impotriva incalzirii climatice, stimularea concurentei si reducerea dependentei energetice a UE, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia, comenteaza AFP.

Confruntata cu rapiditatea incalzirii climatice, cu cresterea vertiginoasa a pretului hidrocarburilor si cu problemele aparute in ultimele luni in aprovizionarea cu gaze si petrol din Rusia, Comisia a facut din definirea unei politici energetice una dintre prioritatile sale. Pentru Bruxelles, "a trecut vremea unei energii sigure si ieftine" si este necesara lansarea unei "noi revolutii industriale" pentru ca UE sa devina pana in 2050 "o economie cu o mare eficienta energetica si cu emisii scazute de dioxid de carbon".

Comisia a constatat ca "energia reprezinta 93 la suta din emisiile de dioxid de carbon" si este, prin urmare, "la originea schimbarii climatice". Executivul european considera ca tarile dezvoltate, in frunte cu cele 27 de state membre UE, ar trebui sa-si fixeze ca obiectiv reducerea cu 30 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera in cadrul unui nou acord international care sa urmeze actualului Protocol de la Kyoto, ce expira in 2012.

Insa, in asteptarea acestui eventual acord, Bruxelles-ul propune ca UE sa-si ia unilateral angajamentul de a-si reduce emisiile cu cel putin 20 la suta, o proportie insuficienta pentru ecologisti, care ar fi preferat 30 la suta.

Potrivit Protocolului de la Kyoto, tarile dezvoltate trebuie sa-si reduca emisiile cu 5 la suta in 2012 in raport cu 1990, iar UE cu 8 la suta.

Comisia va pleda pentru economii serioase la energie si mai ales pentru investitii in energiile regenerabile (electricitate, biocarburanti), a caror pondere va ajunge la 20 la suta pana in 2020, in timp ce in UE ponderea lor nu este, in prezent, decat de 7 la suta.

Statele membre vor putea, totusi, sa aleaga ce energii regenerabile doresc sa privilegieze, in functie de specificul lor. Germania, de pilda, este cel mai mare producator mondial de energie eoliana.

Comisia pledeaza de asemenea, dar intr-o maniera prudenta si indirecta, pentru energia nucleara, enumerandu-i avantajele din punct de vedere ale costurilor, emisiilor de dioxid de carbion si independentei.

Comisia recunoaste ca este dreptul fiecarui stat membru sa decida daca recurge sau nu la energie nucleara, dar subliniaza ca in cazul in care nivelul productiei nucleare ar scadea in Europa, ar fi esential ca aceasta reducere sa fie compensata prin introducerea altor surse de energie care degaja un nivel scazut de gaz carbonic.

Energia nucleara, folosita cel mai intens de Franta, reprezinta 30 la suta din productia electrica a UE si este prezenta in 15 dintre cele 27 state membre UE.

Pe de alta parte, Comisia intentioneaza sa dezvolte concurenta pe pietele energetice europene, pledand pentru separarea activitatilor de producere a electricitatii de cele de gestionare a retelelor de distributie. Bruxelles-ul ar urma sa prezinte, cu prudenta, doua optiuni: fie o separare totala intre producatori si distribuitori, fie infiintarea unui operator independent pentru gestionarea retelelor, al caror proprietar ar putea ramane producatorul.

Mai multi comisari, in special cel al concurentei, Neelie Kroes, pledeaza pentru o decuplare totala a celor doua sectoare, ceea ce se intampla deja in 12 tari europene, insa Franta (unde EDF este proprietara retelei RTE) si Germania sunt categoric impotriva.

Kroes urma sa prezinte miercuri dupa-amiaza rezultatele unei anchete pe aceasta tema, subliniind ca lipsa concurentei este in detrimentul consumatorilor.

Aceasta problema este strans legata de cea a autoritatilor nationale de reglementare, carora Bruxelles-ul ar dori sa le sporeasca prerogativele, dar si in aceasta privinta Comisia va prezenta celor 27 mai multe optiuni.

Acest plan de actiune va fi dezbatut de cei 27, in vederea adoptarii la summitul european din martie. In functie de orientarile decise de sefii de stat si de guvern, Comisia va prezenta apoi propuneri legislative.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)