Preluarea Endesa de catre Enel si Acciona, aprobata de CE

Luni, 16 Iunie 2008, ora 12:43
1360 citiri

Comisia Europeana a aprobat preluarea companiei electrice spaniole Endesa de catre concurenta italiana Enel si de grupul spaniol de infrastructura Acciona, pentru 42,5 miliarde euro, relateaza Reuters.Departamentul antitrust al Comisiei Europene aprobase controversata afacere, insa investigatia a fost reluata dupa ce cumparatorii au hotarat sa vanda o parte din activele Endesa grupului german E.ON, a anuntat Comisia in cadrul unui comunicat.


"Acest nou acord exclude una dintre centralele electrice Endesa, centrala Foix din Franta, ce urma sa fie vanduta grupului E.ON, si inlocuieste in Spania centrala Besos 3 cu centrala Tarragona 1", mai arata comunicatul.


Disputa pentru controlul Endesa se desfasoara de peste doi ani si a dus la tensiuni intre Comisia Europeana, care vrea sa inlesneasca preluarile internationale, si guvernul spaniol, care a conditionat acest acord.


Luna trecuta, Comisia a cerut oficial Spaniei sa renunte, pana la mijlocul lunii iunie, la conditiile impuse preluarii Endesa, si a amenintat ca va lua masuri la inalta curte europeana, in cazul in care cererea nu va fi indeplinita.