Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's a retrogradat banci si companii italiene

Moody's a retrogradat banci si companii italiene

Moody's a retrogradat ratingurile UniCredit, Intesa Sanpaolo, Enel si ale altor banci si companii italiene, in urma revizuirii in scadere cu trei trepte a ratingului Italiei, in aceasta saptamana. 

Ratingul UniCredit pentru datorii si depozite pe termen lung a fost retrogradat cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", dar calificativul pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "Prime-1", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.


Moody's a revizuit in scadere cu o treapta si ratingul pentru soliditate financiara la, "C-". Perspectiva pentru datoriile si depozitele pe termen lung este negativa.


Masura a avut loc in urma evaluarii in vederea unei posibile retrogradari, initiata in luna mai, si reflecta asteptarile ca banca sa fie nevoita sa isi imbunatateasca profitabilitatea relativ scazuta a operatiunilor principale din Italia intr-un mediul operational dificil.


Potrivit agentiei, profitabilitatea si calitatea activelor vor ramane o perioada de timp la un nivel corespunzator nivelului "C-" al soliditatii financiare.


Presiunile asupra profiturilor si calitatii activelor vor fi amplificate de masurile guvernamentale de austeritate din Italia si alte tari.


Moody's a retrogradat ratingul Intesa Sanpaolo pentru datoriile si depozitele pe termen lung cu doua trepte, de la "Aa3" la "A2", cu perspectiva negativa.


Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost afectat de masura. Agentia a modificat totodata perspectiva ratingului "C+" pentru soliditate financiara al Intesa Sanpaolo de la stabila la negativa. Calificativele bancii erau sub supraveghere din luna iunie.


Decizia de a schimba perspectiva ratingului pentru soliditate financiara reflecta expunerea directa a Intesa la obligatiunile suverane italiene si concentrarea operatiunilor pe piata interna, unde grupul obtine 77% din venituri. Moody's a retrogradat ratingul grupului energetic Enel pentru datoriile neasigurate cu prioritate la plata, de la "A2" la "A3", cu perspectiva negativa, in urma incheierii evaluarii incepute in iunie.


Agentia a explicat ca din cauza inrautatirii situatiei financiare a Italiei, probabilitatea ca Enel sa primeasca sprijin din partea guvernului italian in caz de nevoie a scazut semnificativ.


Din acest motiv, Moody's analizeaza ratingul Enel numai in baza situatiei financiare proprii a grupului.


Perspectiva negativa a ratingurilor reflecta incertitudinile sporite si tensiunile macroeconomice si cele legate de datoriile suverane din Italia si Spania, unde Enel detine compania Endesa.


Moody's a confirmat pe de alta parte ratingurile Assicurazioni Generali, la nivelul "Aa3" pentru soliditate financiara, "A1" pentru datorii negarantate cu prioritate la plata si "A2" pentru datorii subordonate, dar perspectiva a fost revizuita de la stabila la negativa.


Mentinerea ratingurilor reflecta opinia ca diversificarea si flexibilitatea produselor companiei o protejeaza intr-o anumita masura de presiunile legate de datoriile Italiei.


Moody's a coborat marti ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la "A2", cu perspectiva negativa, avertizand ca a remarcat o crestere semnificativa a riscurilor de finantare pentru tarile din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor.


UniCredit, Intesa Sanpaolo, Generali si Enel desfasoara activitati in Romania. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1157 ori