Jacques Chirac si Romano Prodi vor discuta despre fuziunea Air France-KLM-Alitalia

Vineri, 24 Noiembrie 2006, ora 05:13
974 citiri

Presedintele francez, Jacques Chirac, si prim-ministrul Italiei, Romano Prodi, vor discuta vineri despre o posibila fuziune intre companiile aeriene Air France-KLM si Alitalia, a indicat joi un purtator de cuvant al presedintiei franceze, citat de AFP."Acest dosar priveste inainte de toate cele doua companii, insa va fi abordat si de ministrii din cele doua tari, iar, daca va fi cazul, si de Jacques Chirac si Romano Prodi, in spiritul prieteniei dintre tarile noastre", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei franceze, JerAA'me Bonnafont.

Jacques Chirac si Romano Prodi urmeaza sa se intalneasca vineri la Lucques, in Italia, pentru cel de al 25-lea summit franco-italian. La reuniune vor participa si mai multi ministri din ambele tari, printre care si ministrii Transporturilor.

Acest dosar ar putea constitui insa un nou subiect de disputa intre cel doua tari, dupa cel provocat de oferta depusa de Enel pentru Gaz de France, avand in vedere ca recent Romano Prodi si-a exprimat o serie de indoieli in legatura cu intentiile Air France.

"Compania aeriana franceza vrea sa dea nastere unui important grup european de transport aerian sau vrea pur si simplu sa preia piata de transport aerian din Italia"?, a declarat Prodi intr-un interviu publicat recent in cotidianul Le Figaro. Guvernul italian controleaza 49,9 la suta din actiunile Alitalia.

Presedintele companiei Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, a anuntat joi ca grupul pe care il conduce "a demarat o faza de discutii exploratorii" cu partenerul Alitalia, pentru a studia potentialul de restructurare al companiei aeriene italiene, confruntata in prezent cu serioase dificultati financiare, dar si sinergiile posibile in caz de fuziune. Pe fondul zvonurilor privind o posibila fuziune cu Alitalia, Air France-KLM insista ca o astfel de apropiere nu va avea loc decat dupa ce compania aeriana italiana va trece printr-un amplu program de restructurare. La mijlocul acestei luni, Alitalia a estimat ca in 2006 va inregistra pierderi nete mai mari decat cele de 167 milioane euro inregistrate anul trecut.

Alitalia si Air France-KLM sunt deja partenere in randul aliantei Skyteam, iar in anul 2001 cele doua companii au schimbat o participatie de doua procente din actiuni.

Bloombiz, Rompres

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...