Havrilet: Consumatorii de energie vor plati aceleasi tarife, chiar daca pleaca Enel

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 14:06
1666 citiri
Havrilet: Consumatorii de energie vor plati aceleasi tarife, chiar daca pleaca Enel

Consumatorii de energie nu vor fi afectati de decizia Enel de a-si vinde activele de distributie si furnizare din Romania, intrucat tarifele aferente acestor companii sunt valabile pana in 2018, a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt in functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar", a aratat Havrilet.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare si distributie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, insa sunt revizuite anual.

"Eventual tarifele ar putea scadea, daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si aloca mai multi bani pentru investitii", a completat oficialul ANRE.

Enel a achizitionat in perioada 2005-2006, in Romania, trei companii de distributie si furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv in Bucuresti), Electrica Dobrogea si Electrica Banat. Totodata, compania detine si locul trei pe piata productiei de energie regenerabila, avand in portofoliu mai multe parcuri eoliene in Romania.

Enel incepe procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania

Grupul energetic italian Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

Vanzarea activelor de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriei Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anuntat compania intr-un comunicat.

Vanzarile vor implica o participatie de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.

In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizeaza ca a informat in mod oficial subsidiarele sale din Slovacia si Romania, precum si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) despre debutul procesului de vanzare si a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania in sprijinul operatiunilor de vanzare.

Compania mentioneaza, totodata, ca va furniza la timp guvernelor informatiile relevante.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vanzare active Enel, #active Enel Slovacia, #active Romania Enel , #stiri Enel