Guvernul vinde actiuni de la firme de stat pentru a investi banii in infrastructura

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 17:00
1719 citiri
Guvernul vinde actiuni de la firme de stat pentru a investi banii in infrastructura

Guvernul a aprobat vanzarea unor participatii minoritare la o serie de companii de stat, fara a afecta insa pachetele de 51%, iar sumele obtinute vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura rutiera si probabil si energetica, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, precizeaza Mediafax.

"Vom vinde pachete minoritare din detineri minoritare sau pachete minoritare din detineri majoritare, fara a afecta detinerea de 51%, acolo unde statul este majoritar. (...) Banii din vanzarea acestor actiuni se vor duce numai in infrastructura. Eu mi-as dori ca cea mai mare parte sa mearga in energie", a afirmat Videanu intr-o conferinta de presa.

El a adaugat, raspunzand unei intrebari, ca acesti bani dar ar putea fi folositi si pentru a finanta deficitul bugetar, dar nu este cazul.

"Aceasta actiune va recladi increderea in sistemul economic romanesc. Din pacate Romania se vede mai bine din afara, decat din interior, si ma refer la updgrade-ul ratingului de tara de acum citeva saptamani, si la obligatiunile de un miliard ale Ministerului de Finante", a spus Videanu.

Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul ca, pentru alimentarea Fondului Roman de Investitii, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.

"Noi vom merge pe trei paliere, adica vinzarea de actiuni la companii listate deja, privatizare prin listare sau prin licitatiii cu strigare sau listare prin negociere, sau vom vinde pachete minoritare prin exercitarea dreptului de optiune put si call", a adaugat Videanu.

Totodata, in cel mult noua luni, Ministerul Economiei va putea sa listeze aceste pachete de actiuni.

"Vreau sa iau cat mai mult pentru statul roman", a mai spus Videanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#infrastructura actiuni firme bursa pachete , #stiri Enel