Energie: specialistii romani, comparabili cu cei vest-europeni

Marti, 23 Februarie 2010, ora 12:31
3424 citiri
Energie: specialistii romani, comparabili cu cei vest-europeni

2010 este un an de rascruce pentru piata energiei care, foarte probabil, va modifica configuratia actuala, aducand in prim plan jucatori care, aparent, incetinisera motoarele, sunt previziunile facute din interiorul industriei, de Silvia Dinculescu, director de marketing la Nuclearmontaj International.

Cum apreciati situatia actuala a pietei energiei din Romania?

Piata energiei din Romania este, in continuare, neclara. Autoritatile intarzie luarea unei decizii in privinta companiilor de stat care, inca, sunt atractive pentru eventuali investitori, precum si a celor  care au datorii foarte mari la buget. Jucatorii privati, cum ar fi E.ON, Enel sau CEZ  au dovedit ca stiu sa ia masurile necesare pentru bunul mers al business-ului, chiar si in conditii economice dificile.

O posibila solutie ar fi parteneriatul public-privat , mai ales ca, inca din 2008, s-a conturat o tendinta generala a jucatorilor de pe piata de a se implica in  productia de energie, fie regenerabila sau nucleara.

Cum vedeti rolul Romaniei in regiune? Exista interes real pentru investitii in domeniu?

Prin pozitia sa geografica si resursele de care dispune, Romania este un jucator important pentru proiecte precum South Stream si Nabucco, dar si pentru ferme de energie eoliana, de genul celor detinute de CEZ in Dobrogea (600MW). 

Desi Nabucco vizeaza transportul de gaze dinspre Orientul Mijlociu catre Europa - o diversificare fata de sursa traditionala de gaze, Rusia - iar South Stream are drept scop transportul de gaze dinspre Rusia catre Europa, din puctul nostru de vedere, aceste doua proiecte nu sunt concurente, ci complementare.

Indubitabil, Romania are nevoie de investitii majore in sectorul energetic. 2010 se anunta un an de rascruce, datorita dificultatilor in obtinerea finantarii. Daca vom reusi sa atragem aceste investitii, depinde de masura in care autoritatile vor impulsiona crearea unui cadru legislativ stabil si sustenabil.

De ce resurse umane specializate dispune Romania si cum vedeti evolutia pietei fortei de munca din industria energetica?

Surprinzator, forta de munca specializata in domeniul energetic exista. Puntea de lansare  pentru multi dintre specialistii romani a fost constructia Centralei Nucleare de la Cernavoda, al carui contractor principal a fost Nuclearmontaj.

Noi orizonturi s-au deschis o data cu infiintarea companiei noastre, Nuclearmontaj International, care, devenind vizibila pe piata externa, a asigurat un flux constant de proiecte personalului din ce in ce mai numeros din baza noastra de date.

Fara falsa modestie, am contribuit si noi ca in CV-ul multor specialisti romani sa fie mentionate proiecte de anvergura din diverse zone ale lumii, cu precadere in Orientul Mijlociu, Africa de Vest, Zona Caspica si America de Sud.

Profilul profesional al candidatilor nostri este comparabil cu cel al expatriatilor vest europeni care, deseori, sunt preferati in pozitii de middle si top management. Avantajul folosirii fortei de munca autohtone este evident: experienta castigata lucrand la standarde  internationale, eliminarea costurilor implicate de relocare,  comunicarea facila, fara bariere lingvistice.

Referitor la resursele umane, este stiut faptul ca pe plan international se practica leasing de personal specializat.  Care sunt avantajele recurgerii la acest tip de angajare, tinand cont de actualul context economico-social?

Piata HR din Romania este foarte bogata; o simpla cautare pe Google ar putea lista mii de firme de recrutare. Putine sunt, insa, cele care s-au specializat intr-un anumit domeniu. NM International are avantajul de a fi una dintre primele agentii de recrutare si leasing de personal, specializata strict pe domenile energetic, constructii civile si industriale.

Mai mult, noi nu oferim numai candidati ce urmeaza sa ocupe pozitii singulare, ci punem la dispozitie toata echipa necesara executarii unui proiect de la faza de planificare, constructie, commissioning si operare. Oferim logistica de administrare a costurilor cu personalul implicat in proiect, ne asumam responsabilitatea juridica in calitate de angajator si, automat,  toate riscurile. Dorim sa pastram un sistem de lucru simplu si transparent.

Toate acestea sunt avantaje care trebuie luata in calcul pentru a asigura succesul unui proiect, mai ales in perioade dificile.

Conceptul de “project based” nu este nou. Prin natura lor, proiectele in domeniul constructiilor  civile sau industriale (energetic, petrolier etc) au caracter definit in timp. Criza economica face aproape imposibil pentru contractorii de pe piata sa aiba un flux constant de lucrari, care sa asigure ocuparea 100%  a personalului angajat. Identificarea rapida a resurselor umane necesare si folosirea efectiva a acestora, doar pe perioada proiectului, este unul dintre avantajele pe care le putem oferi.

In plus, companiile straine care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, pot demara proiecte, chiar inainte chiar sa aiba o identitate juridica romaneasca.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#energie, #gaze, #nabucco, #south, #stream , #stiri Enel