Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Enel incepe procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania

Enel incepe procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania


Grupul energetic italian Enel a anuntat, joi, ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania, informeaza Reuters.

Vanzarea activelor de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriei Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anuntat compania intr-un comunicat.

Vanzarile vor implica o participatie de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.

In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizeaza ca a informat in mod oficial subsidiarele sale din Slovacia si Romania, precum si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) despre debutul procesului de vanzare si a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania in sprijinul operatiunilor de vanzare.

Compania mentioneaza, totodata, ca va furniza la timp guvernelor informatiile relevante.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1101 ori