Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Directorul Enel crede ca va finaliza vanzarea activelor din Romania in acest an

Directorul Enel crede ca va finaliza vanzarea activelor din Romania in acest an


Grupul italian de utilitati Enel va finaliza vanzarea activelor din Slovacia si Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al grupului, Francesco Starace, transmite Reuters.

La inceputul lunii trecute, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

'Procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania avanseaza in mod ordonat. Suntem in perioada in care posibilii cumparatori isi manifesta interesul, iar bancile pun la punct diferite oferte. Cred ca vom trage concluziile pana la sfarsitul anului', a spus Francesco Starace.

Grupul Enel a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania, in sprijinul operatiunilor de vanzare.

Vanzarea activelor Enel, parte a unui program mai larg de vanzari de active

Vanzarea activelor Enel de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriilor Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.

Vanzarile vor implica o participatie de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.

In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1501 ori