Viktor Orban: Fara Ungaria si Romania nu exista stabilitate in Europa Centrala

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 18:47
1472 citiri
Viktor Orban: Fara Ungaria si Romania nu exista stabilitate in Europa Centrala

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi, in localitatea maghiara Csanadpalota, prezent la inaugurarea conductei de gaz Arad-Szeged, ca fara Ungaria si Romania nu exista stabilitate in Europa Centrala, considerandu-le "tari-cheie" in aceasta regiune, relateaza NewsIn.

"Sunt bucuros ca putem sa deschidem impreuna aceasta conducta.

Ne bucuram ca si Uniunea Europeana sprijina si proiectele propuse de noi. Insa mai avem multe de facut.

Este loc de retele si de depozite de gaze. Noi suntem deschisi pentru toate posibilitatile", a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei a afirmat totodata ca, atunci cand doua tari au retelele de gaze separate, sunt mai vulnerabile din punctul de vedere al alimentarii cu gaz natural.

Altfel, premierul Orban a precizat si ca in februarie 2011 Ungaria va organiza o conferinta europeana privind problemele energetice, avand in vedere ca "energia este pentru ei foarte importanta".

In opinia lui Viktor Orban, fara aceste doua tari, Ungaria si Romania, nu exista stabilitate in Europa Centrala, iar "Europa Centrala este o regiune foarte importanta pentru toata Europa".

La randul sau, premierul roman Emil Boc, prezent la eveniment, a spus ca finalizarea conductei de gaze cu Ungaria, Arad-Szeged, reprezinta un prim pas pentru o retea europeana integrata.

"Intre prioritatile Romaniei se numara si interconmectarea retelelor de gaze cu Bulgaria (pe relatia Giurgiu-Ruse), precum si cu Republica Moldova si Serbia", a afirmat Emil Boc.

Conducta Arad-Szeged, cu Ungaria, ce leaga reteaua romaneasca de gaze naturale de cea europeana, a fost inaugurata joi de premierul roman Emil Boc si omologul sau maghiar Viktor Orban, in prezenta comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Valoarea estimativa a proiectului se ridica la aproape 70 milioane euro, din care 48% reprezinta contributia Transgaz.

SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad. 

#viktor, # orban, # europa, # centrala , #stiri Emil Boc