Videanu si Boc au semnat 13 contracte cu finantare de 131,52 mil lei pentru intreprinderile mari

Joi, 11 Martie 2010, ora 12:46
1221 citiri
Videanu si Boc au semnat 13 contracte cu finantare de 131,52 mil lei pentru intreprinderile mari

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, si premierul Emil Boc au semnat joi 13 contracte pentru primul apel de proiecte pe anul 2010 destinat investitiilor in intreprinderi mari, valoare totala fiind de 131,52 milioane lei, informeaza NewsIn.

Cele 13 companii care vor primi anul acesta finantare din fonduri europene sunt Astalrom SA, Tess Conex SA, Vrancart SA, Elvila SA, Popeci Utilaj Greu SA, Matrite Dacia SA, Uzuc SA, Carpatcement SA, Somes SA, Menarom Pec SA, Napomar SA, RG Holz Company SA si Sirfit SA.

"De asemenea, in 9 martie a fost lansat si cel de-al doilea apel, ce are un buget alocat de 450 milioane lei si este intreaga alocare ramasa pentru intrepriderile mari.

Pana la 31 mai se pot depune cererile de propuneri de proiecte pentru sprijin financiar nerambursabil co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, din cadrul Programului Operational Sectorial «Cresterea Competitivitatii Economice» 2007-2013, Axa Prioritara 1", a declarat joi Adriean Videanu.

Proiectele eligibile in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte vizeaza, in principal, investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor mari, constructia/modernizarea spatiilor de productie, achizitia de noi echipamente, tehnologii si know how, imbunatatirea calitatii produselor si a serviciilor oferite.

Valoarea finantarii nerambursabile pentru un proiect este de maximum 20 milioane lei (dar nu mai mult de 5 milioane euro, la cursul din data depunerii cererii de finantare), iar bugetul alocat acestei cereri de propuneri de proiecte este de 450 milioane de lei.

Perioada maxima de implementare a unui proiect este de 3 ani.

Intreprinderile mari pot depune astfel cereri de finantare pentru urmatoarele activitati eligibile: crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie), exceptie facand proiectele care deriva sau care implica delocalizarea unor activitati similare sau transferul unei capacitati de productie dintr-un stat membru UE, extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie; diversificarea productiei unei unitati existente prin lansarea de noi produse, dar si pentru modernizarea intreprinderii, inclusiv modificari fundamentale in procesul de productie a unei unitati existente.

"Productia industriala este usor pe crestere, cu pondere importanta pe energie si gaze.

Deci exista premisele pentru o relansare economica", a adaugat ministrul Videanu.

Primul apel de proiecte destinat investitiilor in intreprinderi mari a fost lansat in anul 2008 si a avut un buget initial in valoare totala de 215 milioane lei (echivalentul a 57,4 milioane euro, la acea data).

In cadrul acestui apel de proiecte a fost depus un numar total de 123 de proiecte, din care 28 au primit aprobare pentru finantare.

Datorita numarului mare de proiecte, a fost necesar ca bugetul total pentru finantarea celor 28 sa fie majorat pana la suma de 235.338.450 lei, suma ce se incadreaza in alocarea financiara initiala in euro.

In urma demararii procedurii de intocmire a contractelor de finantare, un numar de 13 beneficiari au prezentat toate documentele necesare intocmirii contractelor in vederea semnarii, iar aceste prime 13 contracte de finantare au o valoare totala de 131.523.455 lei. 

#videanu, # boc, # contracte, # finantare, # intreprinderi, # mari , #stiri Emil Boc