Videanu: Se poate construi o centrala nucleara in Mioveni

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 15:52
2987 citiri
Videanu: Se poate construi o centrala nucleara in Mioveni

Zona Mioveni indeplineste conditiile pentru constructia noii centrale nucleare, unde fabrica de combustibil nuclear isi va dubla capacitatea de productie incepand cu 2010-2011, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, dupa ce a vizitat, cu premierul Emil Boc, sediul unitatii.

"Fabrica este pregatita sa isi dubleze productia incepand cu 2010-2011, pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, se fac pregatiri pentru dublarea productiei de combustibil", a spus Videanu.

Intrebat de presa daca zona in care functioneaza fabrica indeplineste conditiile cerute pentru amplasarea noii centrale nucleare, Videanu a raspuns: "Categoric, categoric".

Autoritatile au anuntat anul trecut ca intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara, avand intre doua si patru reactoare, iar o decizie in legatura cu amplasamentul acesteia va fi luata in luna septembrie.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru MEDIAFAX in luna februarie ca autoritatile au restrans la doua numarul amplasamentelor pentru constructia viitoarei centrale nuclearelectrice.

Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare.

Alte doua rectoare cu puteri similare vor fi construite pana in 2015- 2016. Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni este membra a societatii nationale Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, cea de la Cernavoda, si asigura combustibilul pentru functionarea celor doua unitati ale centralei.

In anul 1994, in urma retehnologizarii realizate cu sprijinul Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL), fabrica a fost autorizata ca producator de combustibil nuclear tip CANDU.

#amplasament, #centrala, #mioveni, #nucleara, #videanu , #stiri Emil Boc