Videanu: Intentionez renegocierea participatiei statului la proiectul Rosia Montana

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:15
1457 citiri
Videanu: Intentionez renegocierea participatiei statului la proiectul Rosia Montana

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a declarat marti, la audierile din comisiile parlamentare, ca doreste reevaluarea proiectului de la Rosia Montana si intentioneaza sa renegocieze participatia statului roman in proiect, care in prezent este de 19,7%, transmite NewsIn.

Videanu a subliniat ca doreste reevaluarea proiectului de la Rosia Montana si ca va insista sa se respecte "conditiile exigentelor de mediu si conservare a patrimoniului national" si a insistat ca amanarea beneficiului statului roman de pe urma acestui proiect este "nejustificata".

"Sub aspectul tehnic, din momentul obtinerii avizului de mediu, se vor cheltui in medie cam un milion dolari pe zi- pentru locuri de munca, vor fi aproximativ 6.000 angajati. Asta inseamna taxe si impozite platite la bugetul de stat", a explicat ministrul desemnat.

El a adaugat ca mai sunt alte 18 campuri aurifere in Romania care trebuie valorificate, insa ca nu va fi acceptat niciun proiect in afara exigentelor UE.

Intrebat de social-democrata Aura Vasile ce ii revine statului roman de pe urma extractiei, Videanu a aratat ca, in prezent, statul detine 19,7 % din actiunile companiei care extrage.

"Intentia este de a renegocia detinerile statului roman in acest proiect de indata ce lucrurile avanseaza (...) Nu o sa pot garanta ca voi obtine un anumit procent la renegociere. Doresc renegocierea in beneficiul statului roman in ideea de a avea si un cuvant de spus in ceea ce inseamna dezvoltarea acestui proiect", a spus Videanu.

Democrat-liberalul a amintit si de comisia parlamentara de ancheta care s-a pronuntat asupra acestui proiect.

"Vom tine cont de toate sugestiile facute in timpul dezbaterilor publice, inclusiv de toate hotararile de instanta care s-au dat, dar este un potential al resurselor minerale pe care Rominia nu-l valorifica", a spus Videanu. El a adaugat ca deficitul de balanta al UE este de aproape 134 miliarde euro in ceea ce inseamna resursele minerale, Romania avand o oportunitate importanta de a deveni unul din furnziorii de resurse minerale la nivelul pietei unice pe care o avem, anume UE.

Premierul desemnat Emil Boc a precizat duminica faptul ca unul din obiectivele programului de guvernare vizeaza reevaluarea proiectului Rosia Montana, a carui aprobare "depinde de expertizele ce vor fi efectuate".

Intrebat daca proiectul minier de la Rosia Montana este inclus in programul de guvernare care a fost transmis Parlamentului, Emil Boc a precizat ca este vorba despre reevaluarea acestui proiect, "fara a sti daca se va aproba sau nu". "Aprobarea depinde de expertizele care ne vor fi oferite, expertizele interne si internationale cerute de lege ce sunt aplicabile unui asemenea proiect", a spus premierul.

#videanu, #rosia, #montana , #stiri Emil Boc