Vezi procedura de recalculare a pensiilor militare

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 22:48
15369 citiri
Vezi procedura de recalculare a pensiilor militare

Guvernul a aprobat, in sedinta speciala organizata vineri seara, ordonanta de urgenta care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Metodologia de recalculare a pensiilor militare stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Recalcularea va continua luandu-se in calcul actele doveditoare ale veniturilor realizate lunar de catre actualii pensionari.

Conform proiectului de ordonanta obtinut de MEDIAFAX, pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata cuantumurile rezultate in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

In cazul acestor pensii va fi efectuat un proces de regularizare pana la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare.

In cazul pensiilor pentru care, pana la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad si de functie minima corespunzatoare gradului militar detinut.

Sumele de plata se vor achita incepand cu 2012 si anii urmatori, iar sumele de recuperat vor fi retinute din drepturile de pensie.

Pensiile militare recalculate vor putea fi insa revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care sa rezulte alte date decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial si perioade suplimentare la vechimea in serviciu.

Drepturile de pensii revizuite se acorda de la 1 ianuarie 2011 daca cererea de revizuire, impreuna cu actele doveditoare, a fost depusa pana la 1 ianuarie 2014 sau de la data intai a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu toate actele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii peste acest termen.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumul rezultat in urma recalcularii.

Premierul Emil Boc a sustinut in continuare ca pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completa, nu scad.

Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, in baza carui temei juridic un pensionar, cu o pensie stabilita in plata, este obligat sa returneze o parte in urma recalcularii, in conditiile in care, conform Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pensia este un drept patrimonial, premierul a aratat ca Legea 119/2010, care sta la baza recalcularii pensiilor speciale, a fost atacata la Curtea Constitutionala, dar declarata constitutionala, iar CEDO garanteaza doar dreptul la pensie, nu si cuantumul.

"Adica au fost avute in vedere, in cadrul criticii de constitutionalitate, toate aceste elemente, iar instanta suprema in materie de constitutionalitate in Romania a declarat aceasta lege constitutionala.

Fac precizarea ca jurisprudenta CEDO garanteaza dreptul, nu si cuantumul. Cuantumul dreptului se stabileste in concret in functie de posibilitatile pe care o tara, un Guvern, le are la un moment dat.

Dreptul la pensie ramane, nu este eliminat, dar cuantumul concret se stabileste in functie de posibilitatile si de potentialul pe care tara il are la un moment dat, iar mai ales in conditii de criza, in conditii care au determinat restrangerea chletuielilor bugetare, am fost obligati sa revizuim si acest aspect al pensiilor speciale, care nu aveau la baza principiul contributivitatii", a spus Boc.

Intrebat totodata care sunt argumentele juridice care l-au facut sa isi schimbe radical pozitia initiala, in conditiile in care Guvernul anterior spunea ca, in ciuda deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, recalcularea pensiei poate continua pentru pensionarii care nu erau in speta respectiva, premierul a raspuns ca nu doreste sa intre in "alte dispute juridice".

"Opiniile au fost, sunt si raman impartite cu privire la caracterul «erga omnes versus inter partes» a acelor hotarari de suspendare si nu de anulare.

Legea contenciosului administrativ face referire expresa doar la hotararile de anulare irevocabila a Inaltei Curti, care se publica in Monitorul Oficial si sunt obligatorii pentru toata lumea.

Nu exista niciun fel de precizre cu privire la acest caracter obligatoriu pentru hotararile de suspendare, dar indiferent de aceasta disputa juridica, in care nu o sa intru, fac doar precizarea ca in aceasta ordonanta am tinut cont in special de dificultatile intampinate in practica in cazul acestui proces de recalculare, iar aceste dificultati au aparut in special in luna decembrie, pentru ca, din nefericire, aceste cereri de recalculare nu s-au depus din 28 iulie, cand practic s-a adoptat aceasta hotarare de guvern care stabilea metodologia de recalculare.

Daca s-ar fi depus cererile de recalculare din august, septembrie, octombrie, noiembrie, s-ar fi putut termina pana la sfarsitul lunii decembrie", a spus Boc.

Ordonanta de urgenta, obtinuta de MEDIAFAX, este justificata de Guvern prin faptul ca in termenul prevazut de Legea 119/2010 nu au fost identificate documentele necesare dovedirii in totalitate a veniturilor in cadrul procesului de recalculare pentru aproximativ 140.000 persoane, lucru care a avut un impact negatic asupra valorificarii dreptului la pensie a militarilor, in sensul ca, pentru cei care nu au prezentat acte care sa dovedeasca veniturile obtinute, in functie de care a fost recalculata pensia de serviciu, s-a utilizat salariul mediu brut pe economie.

Guvernul arata totodata ca este "imperios necesara" instituirea unei etape de revizuire a cuantumului pensiilor cu respectarea principiului contributivitatii, scopul fiind acela de a nu sanctiona persoanele care, fara a avea vreo culpa, nu au reusit in intervalul initial sa identifice documentele doveditoare ale veniturilor realizate pe parcursul intregii cariere.

"Prin ordonanta de urgenta se propune mentinerea termenilor, a procedurilor si a metodologiei de calcul a pensiilor utilizate in procesul de recalculare, astfel incat sa se asigure uniformitate de reglementare", se arata in document. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa pensii militare, #legea pensii militare, #mapn, #mapn pensii, #pensii militare, #pensii militare recalculate, #recalculare pensii militare , #stiri Emil Boc