Premierul Emil Boc a sustinut, vineri, ca programul "cardul Kogalniceanu" pentru IMM-uri asigura firmelor posibilitatea de a se dezvolta, precizand, totodata, ca acesta se va aplica si anii viitori.
"Acest program vine prin instrumentul subventiei la dobanda si al garantiilor de stat la linia de credit sa asigure aceasta posibilitate firmelor de dezvoltare prin acces la finantare si sa genereze locuri de munca.
Chiar daca bugetul este unul extrem de incarcat cu tot felul de poveri de tot felul, am gasit resurse financiare pentru a finanta acest program anul acesta si anii viitori", a declarat premierul Emil Boc la lansarea "Programului Mihail Kogalniceanu pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Seful Guvernului a mai spus ca acest program "atinge un punct sensibil al IMM- urilor", in sensul ca intr-o perioada de criza economica, firmele- prin acest program- au acces la finantare. In acest context, el a aratat ca in primele 35 de minute de la lansarea Programului Kogalniceanu se inregistrasera online 46 de cereri pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).
Executivul a aprobat, in cadrul sedintei din 6 iulie, normele de aplicare ale Legii prin care intreprinderile mici si mijlocii primesc din partea statului facilitati si garantii in vederea creditarii. Astfel, un IMM va putea beneficia de o subventionare a maximum 70% din rata dobanzii aferente creditului, insa dobanda subventionata nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an.
In al doilea rand, statul va oferi o garantie de maximum 80% din valoarea creditului, dar garantia nu poate depasi 100.000 lei. Pentru perioada care a mai ramas din 2011, fondul pentru subventionarea dobanzii este de 24.000.000 lei, iar pentru garantarea creditelor acordate de banci IMM-urilor fondul alocat este de 400.000.000 lei.
Programul de subventionare a dobanzilor la credite pentru IMM-uri si de garantare a creditarii se va derula prin intermediul unei aplicatii electronice de pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri.
Nu toate IMM-uril sunt eligibile pentru acest program, neputand fi selectate cele care se ocupa de intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, asigurari, armament, alcool, tutun si activitati interzise la finantare ca ajutor de minimis, cum ar fi agricultura primara, distribuirea produselor agricole, pescuit. Totodata, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie ampla de conditii: societatea comerciala sa aiba minimum doi ani de functionare, sa nu fie in procedura de insolventa, sa prezinte garantii colaterale, sa nu fie in dificultate conform normelor europene, sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat, sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei si nici cu institutia de unde doreste sa ia un credit, sa nu figureze cu credite restante sau cu incidente majore cu cecuri.