Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vezi care sunt prioritatile Guvernului Boc

Vezi care sunt prioritatile Guvernului Boc

Premierul Emil Boc a prezentat prefectilor reuniti, sambata, in statiunea Baile Felix, cele zece prioritati ale Guvernului pe termen, scurt, mediu si lung, intre care absorbtia fondurilor europene, cerandu-le prefectilor "vigilenta maxima" asupra corectitudinii licitatiilor.

In ordinea prezentarii, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investitiilor multianuale ale statului" in conditiile in care Guvernul Tariceanu " a lasat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investitii". "Nu pot fi toate finalizate dintr-o data.

Fiecare a inceput investitii fara sa le finalizeze, dar aceasta politica este paguboasa.


In primul rand, trebuie sa le finalizam pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decat in parteneriat cu administratiile locale", a spus Boc, sustinand ca 90 la suta dintre aceste obiective de investitii sunt de importanta locala, iar acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.


Premierul a spus ca a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmand ca este vorba despre "abecedarul" dezvoltarii comunitatilor din mediul rural. "Abecedar inseamna asfalt, bec, canalizare", a spus Boc.


El a amintit ca este vorba despre programul in baza caruia se reabiliteaza 10.000 kilometri de drumuri din toate judetele tarii si se stimuleaza realizarea alimentarilor cu apa, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localitati.


In ceea ce priveste a treia prioritate a Guvernului, Boc a spus ca aceasta este absorbtia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefectilor sa dea dovada de "vigilenta maxima" asupra corectitudinii licitatiilor pentru lucrarile cu finantare europeana, mai ales la nivel local, pentru ca orice neregula ar putea pericilita absorbtia de fonduri europene la nivelul intregii tari.


"V-as ruga sa vegheati, oameni buni, asupra acestui aspect. Banii europeni sunt bani publici si orice licitatie trucata la nivel local pune in pericol absorbtia la nivelul intregii tari, pentru ca suntem monitorizati aici de Curtea de Conturi si de Uniunea Europeana.


Vigilenta maxima deci pe ceea ce inseamna licitatii pe bani europeni", a spus Boc, cerandu-le prefectilor sa colaboreze cu alte institutii ale statului, precum Agentia Nationala pentru Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice.


Premierul a spus, de asemenea, ca o alta prioritate a Guvernului este rezolvarea problemei arieratelor care "a reprezentant si reprezinta o povara pe care Executivul a trebuit sa si-o asume", adaugand ca o parte importanta a datoriilor pe care statul le avea fata de firmele care executau lucrari publice a fost deja platita, fara a mentiona insa suma. Boc a spus ca a cincea prioritatea a Guvernului este restructurarea companiilor de stat "care timp de 20 de ani au fost raiul pe pamant".


In acest context, premierul a spus ca Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat "la care trebuie sa aiba acces atat actorii din afara, cat si cei din tara".


El a adaugat ca statul isi va vinde pachetele minoritare de actiuni detinute la companii precum Transgaz, Romgaz si Electrica.


Boc a afirmat ca Guvernul va relansa programele Rabla si Prima casa, va implementa proiectele privind parteneriatale publice private si Programul tinerilor debutanti in afaceri si va continua reforma sistemului de sanatate.


"Desfiintarea unor spitale a fost facuta pentru a ne asigura ca cele care raman au resurse pentru a-si desfasura activitatea, pentru ca multe au fost doar centre de triere a bolnavilor.


Lucrurile sunt in plina desfasurare in momentul de fata, iar reforma in domeniul sanatatii nu va fi incheiata pana nu se va implementa pachetul minimal de servicii garantate pentru asigurati", a spus Boc referindu-se la reformele deja incepute in domeniul sanatatii.


Boc a adaugat ca, in prezent, se lucreaza pentru introducerea cardului national de sanatate, a mecanismului de coplata si pentru cresterea gradului de control in prescriptia medicamentelor.


Totodata, premierul a spus ca a crescut si baza de colectarea a contributiilor pentru fondul asigurarilor de sanatate, prin impunerea pensiilor de la nivelul de 740 de lei.


Boc a afirmat ca o alta prioritate a Guvernului o reprezinta reforma administrativa si reorganizarea administrativ-teritoriala, aceasta din urma "absolut obligatorie" daca Romania vrea sa ia si pe viitor fonduri europene.


Pe parcursul intregii prezentari, premierul a criticat in special guvernarea Tariceanu, despre care a spus ca "a dus tara in sant" si le-a spus prefectilor ca trebuie sa popularizeze prioritatile Guvernului pentru a bloca ascensiunea urmasilor acestei guvernari.


"Daca ii lasam sa faca ceea ce stiu sa faca, vor aduce Romania din nou in criza si in recesiune, pentru ca ei nu stiu decat sa faca promisiuni populiste, chiar super populiste", a spus Boc.


Premierul a mai declarat ca daca Guvernul sau ar fi continuat politica inceputa de Guvernul Tariceanu Romania ar fi ajuns la un deficit de -14 la suta, ceea ce ar fi insemnat "faliment si colaps economic".


Boc a spus ca si-a inceput guvernarea in 2008 avand trei adversari majori, si anume criza economica cea mai severa din ultimii 60 de ani, un defici bugetar de 4,8 la suta si un stat nereformat din cauza deciziilor iresponsabile ale Guvernului Tariceanu, care "a angajat chelutieli sociale pe datorie fara nicio acoperire".Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1241 ori