Valeriu Tabara: Nu suntem impotriva descentralizarii MAPDR

Joi, 21 Mai 2009, ora 12:17
1829 citiri
Valeriu Tabara: Nu suntem impotriva descentralizarii MAPDR

Parlamentarii din Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor solicita primului ministru si ministrului agriculturii ca procesul descentralizarii MAPDR sa se realizeze in mod transparent si prin dialog social cu asociatiile profesionale din sector, a declarat pentru NewsIn, Valeriu Tabara.

"Nu suntem impotriva descentralizarii, ci a modului in care se face, fara transparenta, si fara o discutie reala cu partenerii sociali si cu Parlamentul, pentru ca, pana acum, nu s-a putut discuta la nivelul Comisiilor.

Trebuia sa avem o intalnire cu ministrul Sarbu si nu a mai venit", a spus presedintele Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii specifice, Valeriu Tabara.

Potrivit lui Tabara, impreuna cu parlamentarii din Comisie a fost trimisa o scrisoare, saptamana trecuta, primului ministru, Emil Boc, si ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, prin care parlamentarii au cerut ca descentralizarea ministerului sa fie realizata in dialog cu organizatiile profesionale din sector.

"Scrisoare trimisa saptamana trecuta primului ministru cere sa se tina seama de punctele de vedere ale organizatiilor din aceste domeniu si a parlamentarilor din Comisie.

In scrisoare am mai spus ca tot procesul descentralizarii trebuie sa fie cat mai transparent, orice chestiune care se face in spatele usilor inchise nu rezolva probleme de fond", a mai spus Tabara.

Acesta a explicat ca desfiintarea Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu se poate realiza fara efectuarea unei analize si verificari a patrimoniului si gestiunii.

In plus, Tabara a adaugat ca nu poate accepta ca proprietatea publica a statului sa fie pusa la dispozitia "unor consilieri" care sa o foloseasca in interes propriu.

" Sa transferi proprietatea publica a statului sa o pui la dispozitia unor consilieri in zonele acestea de descentralizare si sa se joace politic cu ea, asta inseamna ca maine-poimaine chiar si universitatilor le vor fi luate proprietatile", a mentionat presedintele Comisiei pentru Agricultura.

Referitor la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ), Tabara a explicat ca aceasta este o agentie care asigura gestionarea controlului reproductiei si dezvoltarea zootehniei si nu poate fi desfiintata, fiind o agentie necesara fermierilor.

Cu privire la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA), care in urma procesului de descentralizare urmeaza sa cedeze atributiile Camerelor Agricole, Tabara a mentionat ca, dupa modelul altor tari europene, in Romania, consultanta agricola ar trebui dezvoltata astfel incat sa ajunga in fiecare sat din tara.

"Abia asa se poate simti si transmite elementul nou pentru dezvoltare, pana in ultimul sat trebuie sa ai oameni pentru consultanta si sustinuti de stat, altfel consultanta agricola in sistem privat nu poate funtiona inca la noi", a mai spus acesta.

"In plus, presedintele Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii specifice a mai adaugat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ar trebui sa isi dezvolte subcentre, nu doar centre "cu distanta mare in relatia directa cu producatorii agricoli".

Federatia Agrostar si reprezentantii sindicatelor din ADS, ANCA si ANARZ au discutat, saptamana trecuta, cu presedintele Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, Valeriu Tabara, si cu membrii comisiei respingerea proiectului de ordonanta de urgenta privind descentralizarea MAPDR.

Agrostar anunta recent ca, daca Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) refuza dialogul cu partenerii si nu accepta blocarea descentralizarii si reorganizarii Administratiei Agricole, va declansa actiuni sindicale de protest la nivel national.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, declara anterior, la Palatul Victoria, ca ADS este una dintre structurile care vor fi desfiintate, urmand ca atributiile acesteia sa fie transferate primariilor.

ADS este institutia care realizeaza privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol, constituite conform Legii 15/1990, dar si concesionarea terenurilor agricole, proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.

Potrivit unui comunicat remis de MAPDR in luna martie, descentralizarea MAPDR vizeaza infiintarea Camerelor Agricole in fiecare comuna din tara si transferul derularii platilor nationale de la nivel central la nivel judetean/local, precum si gruparea structurilor teritoriale in jurul Inspectiei Publice in Agricultura, acestea urmand sa preia atributiile si personalul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA).

In plus, descentralizarea MAPDR va include si reorganizarea Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) in Oficiul National pentru Identificarea, Inregistrarea, Reproductia si Selectia Animalelor si Cota de Lapte, cu 42 de oficii judetene cu personalitate juridica. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#descentralizare, #mapdr, #societati , #stiri Emil Boc