Un bugetar castiga in medie 2000 de lei. Cum comentati?

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 13:42
2053 citiri
Un bugetar castiga in medie 2000 de lei. Cum comentati?

Salariul minim pe economie ar putea ajunge in urmatorii ani la 1.600 lei, a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, Ministrul Muncii, Marian Sarbu, care a precizat ca salariul mediu in sectorul bugetar este de aproximativ 2.000 lei.

 

"Salariul de 600 lei ar putea creste cu o proportie semnificativa si ar putea ajunge, dupa parerea mea, in urmatorii ani la 15-16 milioane lei (vechi - 1.500-1.600 lei n.r.). Salariul minim pe economie ar trebui sa ajunga, intr-o perioada relativ scurta de timp, adica in aproximativ patru ani de zile, pentru ca a fost un plan proiectat pentru intrarea Romaniei in zona euro, cam la 50% din salariul mediu pe economie", a spus Sarbu.

In ce priveste salariile mici ale angajatilor care muncesc la patron, ministrul muncii a afirmat ca Guvernul are doua parghii pe care le poate folosi in aceasta situatie: prima - "de a folosi, prin Hotarare de Guvern, salariul minim pe economie, si a doua - de a incuraja legislatia muncii, de a incuraja formarea de sindicate, de a incuraja principiul negocierii, astfel incat sa existe intre patron si salariati un echilibru".

Marian Sarbu declara pe 15 aprilie, pentru NewsIn, ca Guvernul va lua in discutie posibilitatea cresterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei dupa 1 iulie 2009, dupa discutii prealabile cu patronatele, iar alocatia pentru somaj va ramane legata de salariul minim.

Salariul mediu pe economie este de 1.693 lei in acest moment, insa salariile din sectorul bugetar sunt mai mari cu 20% fata de aceasta valoare, ceea ce face ca media salariilor angajatilor din sistemul bugetar sa ajunga la 2.000 lei, a declarat miercuri la Realitatea TV, Marian Sarbu.

"In domeniul bugetar exista o diferenta de 20% fata de salariul mediu pe economie, care este in acest moment de 1.693 lei. Salariul mediu in sectorul bugetar este de circa 2.000 lei. Raportul dintre salariul mediu din domeniul bugetar si salariul minim pe economie (600 lei n.r.) este de circa 3,5", a precizat Ministrul Muncii.

Pe de alta parte, Marian Sarbu, a explicat ca, in contextul elaborarii Legii unice de salarizare in sistemul bugetar, "ar trebui sa se dea mai multa atentie acelor persoane care lucreaza in educatie, sanatate si o buna parte a functionarilor publici care nu au functii de conducere".

"In saptamanile care urmeaza, vom discuta acele repere care vor duce in final la o noua ierarhie sociala. Noua lege a salarizarii unice va evita situatiile de discrepanta economica intre anumite categorii de bugetari si va evita si situatiile din prezent in care statul este dat in judecata pentru neplata unor drepturi salariale, asa cum se intampla in cazul Ministerului Justitiei, care este dator sindicalistilor din domeniul juridic", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii a adaugat ca raportul de care a vorbit premierul Emil Boc, de 1 la 15 intre salariul minim si cel maxim din sistemul bugetar, este unul metodic, care va fi discutat si ca Guvernul isi propune ca in urmatorii trei ani sporurile sa reprezinte maximum 30% din salariile angajatilor.

Executivul a aprobat, miercuri, principiile Legii salarizarii unice in sistemul bugetar, urmand ca proiectul de Lege sa fie elaborat de Ministerul Muncii pana in 30 iunie 2009.

Legea salarizarii unice va fi implementata pe o perioada de trei ani, incepand cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie si salariul de baza maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin cresterea salariilor mici si medii, concomitent cu inghetarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #guvern, #minim, #salariu, #sarbu , #stiri Emil Boc