Tudor Serban: Statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 18:22
1451 citiri
Tudor Serban: Statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor

Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Serban, a declarat joi, la The Money Channel, ca statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor, dar ca majorarea preturilor cu 20% nu se justifica, informeaza NewsIn.

"In acest moment, statul nu are niciun fel de putere (in privinta stabilirii preturilor la carburanti, n.r.).

Puterea este in mana agentiilor de control, sunt singurele care sunt obligate sa actioneze (...)

Sunt trei companii importante in acest domeniu in Romania, iar dupa cum au crescut si au scazut preturile, se poate vorbi despre o intelegere intre ele, care nu a fost insa demonstrata.

Cred ca totusi nu se justifica o crestere de 20% a preturilor", a afirmat Serban.

Potrivit acestuia, desi are doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al Petrom, Ministerul Economiei nu are nicio putere in ceea ce priveste politica de preturi a acestei companii, deoarece atributiile celor doi "nu le permit sa intre in managementul societatii".

Premierul Emil Boc a cerut miercuri ANAF sa inceapa inspectii fiscale generale la companiile petroliere pentru a constata in ce masura cresterea pretului la carburanti se regasesc in profitul acestor companii si in taxele si impozitele platite statului.

Decizia survine dupa ce prim-ministrul a primit de la ANAF raportul preliminar referitor la cresterea pretului la combustibil in cursul anului trecut.

"In cursul anului 2010, am avut o crestere de 20% a pretului carburantilor la pompa.

S-a spus ca aceasta majorarea a preturilor se datoreaza poverii fiscale pe care statul a pus-o pe umerii Petrom si a celorlalte companii.

Din analizele efectuate rezulta clar ca in pretul carburantilor, ponderea taxelor a scazut de la 52,5% in 2009 la 49,8% in 2010, in conditiile in care s-a efectuat si o majorare de TVA", a precizat Boc, respingandafirmatiile conform carora statul roman ar fi responsabil pentru cresterea pretului la carburanti. 

S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
O nouă ieftinire a avut loc sâmbătă, 15 iunie, pe piața carburanților din România. Petrom a redus din nou prețul la benzină și motorină. Potrivit economica.net, este a 15-a ieftinire...
#preturi carburanti, # crestere a preturilor, # carburanti , #stiri Emil Boc

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate