Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tudor Serban: Statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor

Tudor Serban: Statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor

Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Serban, a declarat joi, la The Money Channel, ca statul nu poate interveni in politica de preturi de pe piata carburantilor, dar ca majorarea preturilor cu 20% nu se justifica, informeaza NewsIn.

"In acest moment, statul nu are niciun fel de putere (in privinta stabilirii preturilor la carburanti, n.r.).

Puterea este in mana agentiilor de control, sunt singurele care sunt obligate sa actioneze (...)


Sunt trei companii importante in acest domeniu in Romania, iar dupa cum au crescut si au scazut preturile, se poate vorbi despre o intelegere intre ele, care nu a fost insa demonstrata.


Cred ca totusi nu se justifica o crestere de 20% a preturilor", a afirmat Serban.


Potrivit acestuia, desi are doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al Petrom, Ministerul Economiei nu are nicio putere in ceea ce priveste politica de preturi a acestei companii, deoarece atributiile celor doi "nu le permit sa intre in managementul societatii".


Premierul Emil Boc a cerut miercuri ANAF sa inceapa inspectii fiscale generale la companiile petroliere pentru a constata in ce masura cresterea pretului la carburanti se regasesc in profitul acestor companii si in taxele si impozitele platite statului.


Decizia survine dupa ce prim-ministrul a primit de la ANAF raportul preliminar referitor la cresterea pretului la combustibil in cursul anului trecut.


"In cursul anului 2010, am avut o crestere de 20% a pretului carburantilor la pompa.


S-a spus ca aceasta majorarea a preturilor se datoreaza poverii fiscale pe care statul a pus-o pe umerii Petrom si a celorlalte companii.


Din analizele efectuate rezulta clar ca in pretul carburantilor, ponderea taxelor a scazut de la 52,5% in 2009 la 49,8% in 2010, in conditiile in care s-a efectuat si o majorare de TVA", a precizat Boc, respingandafirmatiile conform carora statul roman ar fi responsabil pentru cresterea pretului la carburanti. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1259 ori