Tariceanu: Una din afirmatiile lui Boc ar putea face obiectul unei actiuni penale

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 13:33
1326 citiri
Tariceanu: Una din afirmatiile lui Boc ar putea face obiectul unei actiuni penale

Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri, la plecarea de la Judecatoria Sectorului 5, unde a raspuns la interogatoriul referitor la contractul cu Sterling, ca afirmatia premierului Emil Boc, care a spus despre el ca este "hot in sensul figurativ" ar putea face obiectul unei actiuni penale., informeaza NewsIn.

Astfel, la iesirea din sala de judecata, fostul prim-ministru Tariceanu a sustinut ca la termenul de miercuri al procesului "s-a dovedit" ca acuzatiile aduse de Boc nu au niciun fel de baza.

Mai mult, Tariceanu l-a acuzat pe Boc ca nu cunoaste legea, iar actele aditionale la contractul cu Sterling au fost incheiate si adoptate cu respectarea legii in vigoare.

"Tot acest tapaj mediactic care a fost facut acum un an a avut un scop precis - ma viza personal, eram inscris in cursa pentru sefia PNL. Acest efect s-a facut simtit asupra colegilor mei, care au considerat ca un astfel de scandal poate sa aduca un prejudiciu partidului si mie personal. Epilogul il cunoasteti ... contracandidatul meu a castigat", a aratat Tariceanu.

Referitor la afirmatia lui Emil Boc, potrivit careia ar fi un "hot" in sens figurat, Tariceanu a precizat ca aceasta afirmatie "s-ar putea sa faca obiectul unei actiuni penale".

De asemenea, fostul prim-ministru a aratat ca isi mentine pretentiile financiare in acest proces, considerand ca a fost prejudiciat moral, atat el, cat si familia sa, din cauza afirmatiilor facute de Boc.

Premierul Emil Boc si fostul prim-ministru Calin Popesc Tariceanu au venit miercuri la Judecatoria Sectotului 5, unde au fost citati pentru a raspunde la intrebari legate de contractul Sterling in procesul in care Tariceanu l-a dat in judecata pe Boc pentrru afirmatii defaimatoare la adresa sa.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au decis, pe 3 februarie, ca Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu sa fie citati, cu mentiunea de a se prezenta personal, la procesul in care fostul presedinte PNL l-a acuzat pe premier ca ar fi facut declaratii defaimatoare la adresa lui in afacere Sterling.

Judecatoria Sectorului 5 a admis, la termenul din 3 februarie, proba interogatoriului pentru Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, astfel incat cei doi politicieni au fost citati pentru 24 martie, cu mentiunea de a se prezenta personal ca sa raspunda la intrebarile formulate de partea adversa.

Proba cu interogatoriu a fost propusa instantei de avocatul lui Calin Popescu Tariceanu, iar reprezentantul lui Emil Boc a sustinut ca, in cazul in care aceasta cerere a fostului premier va fi admisa, sa fie si Tariceanu interogat.

Instanta a admis interogarea ambelor parti. De asemenea, instanta a admis si proba cu inscrisuri, astfel incat la dosar vor fi depuse documentele pe care aparatorii celor doi le considera relevante pentru solutionarea cauzei.

Potrivit actiunii depuse in instanta, Tariceanu il acuza pe Boc ca l-a calomniat in legatura cu adoptarea Hotararii de guvern privind aprobarea actului aditional nr. 11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.

In actiune se mai arata ca Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, ca a incalcat legea si ca a prejudiciat interesele Romaniei, premeditand "o afacere in favoarea unor grupuri de interese".

"Toate aceste afirmatii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputatiei mele, imaginii mele publice si imi produc un prejudiciu moral. De asemenea, astfel de dezinformari neadevarate, iresponsabile aduc atingere increderii pe care cetatenii trebuie sa o aiba in sistemul de guvernamant democratic si in institutiile statului", arata Calin Popescu Tariceanu in actiunea depusa in instanta impotriva lui Emil Boc.

Tariceanu se apara sustinand ca hotararea de guvern 1446/2008 a fost initiata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale(ANRM) si "a fost adoptata cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale de catre Guvernul" pe care l-a condus in calitate de prim-ministru.

"Actul aditional aprobat prin HG nr. 1446/2008 inlocuia denumirea veche a contractului (potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii acestuia) - "contract de exploatare si impartire a productiei", cu noua denumire, potrivit art. 31 din Legea petrolului nr. 238/2004 - "acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera".

De asemenea, modifica durata conventiei (de la 25 la 30 de ani), potrivit negocierii dintre parti, si elimina o serie de facilitati fiscale care nu puteau subzista dupa aderarea Romaniei la UE", mai arata Tariceanu in actiunea depusa pe rolul Judecatoriei Sectorului 5.

Fostul premier sustine in actiune ca Emil Boc a facut aceste afirmatii cu "rea-credinta", deoarece are studii juridice si "cunostea ca sustinerile sale sunt neadevarate".

Pe langa despagubirile de 100.000 de lei, Tariceanu cere instantei sa-l oblige pe Emil Boc sa publice pe cheltuiala sa hotararea instantei in doua numere consecutive a doua cotidiene nationale, precum si difuzarea sentintei la trei posturi de televiziune.

Calin Popescu Tariceanu l-a dat in judecata si pe presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, cerandu-i tot 100.000 de lei pentru afirmatii calomnioase referitoare la aceeasi afacere Sterling. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #afirmatii, #boc, #imagine, #penale, #sterling, #tariceanu , #stiri Emil Boc